Hamas ima novog političkog vođu

Agencije
Hamas ima novog političkog vođu

GAZA - Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je danas za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanije prošle nedelje u Teheranu.

'- Islamski pokret otpora Hamas objavljuje izbor komandanta Jahje Sinvara za šefa političkog biroa pokreta, koji će nasljediti mučenika komandanta Ismaila Haniju, navodi se u saopštenju Hamasa.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi, prenosi Rojters. On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima prije nego što je pušten 2011. godine u okviru razmjene zatvorenika.

Trenutno se smatra najmoćnijim pripadnikom Hamasa, nakon ubistva Hanije, zamjenika lidera grupe Saleha al-Arurija, koji je ubijen u Bejrutu, i Mohameda Deifa, vojnog komandanta pokreta.

Rođen je u Kan Junisu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017. godine.

Prema pisanju britanske agencije, Sinvar je ranije bio na čelu bezbjednosnog aparata Al-Madžd koji je pratio, ubijao i kažnjavao Palestince optužene za saradnju sa izraelskom tajnom službom prije nego što je zatvoren.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od 7. oktobra i nalazi se na američkoj listi opasnih terorista.

Ismail Hanija je ubijen u redu u Teheranu, a Iran i Hamas su obećali odmazdu protiv Izraela, kog smatraju odgovornim za atentat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana