Hakeri strane diplomate u Kijevu „napali“ preko oglasa za automobil

Tanjug
Hakeri strane diplomate u Kijevu „napali“ preko oglasa za automobil

KIJEV - Na meti hakera, za koje se sumnja da rade za rusku spoljnu obavještajnu službu, našlo se na desetine diplomata u ambasadama u Ukrajini, preko oglasa za prodaju polovnog automobila, prenosi Rojters.

Oni su dobili oglas za polovni automobil, preko koga je pokušan pristup njihovim računarima, navodi se u izveštaju kompanije za sajber bezbjednost Palo Alto Netvorks u koji je britanska agencija imala uvid.

Opsežna špijunska aktivnost bila je usmjerena na diplomate iz najmanje 22 od otprilike 80 stranih misija u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, naveli su analitičari kompanije u izvještaju, koji treba da bude objavljen tokom današnjeg dana.

-Akcija je počela bezazlenim i legitimnim dešavanjem, kada je sredinom aprila 2023. godine, diplomata iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova poslao mejlom raznim ambasadama oglas za prodaju polovnog automobila BMW serije pet koji se nalazi u Kijevu - navodi se u izveštaju. Poljski diplomata, koji je nije želeo da mu se otkrije identitet iz bezbednosnih razloga, potvrdio je ulogu njegovog oglasa u digitalnom upadu. Hakeri, poznati kao APT29 ili „Djuks“  ili, češće, „Kozi ber“, presreli su i kopirali taj oglas u koje su ugradili zlonamjerni softver, a zatim ga poslali desetinama drugih stranih diplomata koji rade u Kijevu, saopštila je kompanija.

Poljski diplomata je rekao da je originalni oglas poslao raznim ambasadama u Kijevu i da su ga pozivali jer im je cijena izgledala “privlačno”.

-Kada sam provjerio, shvatio sam da govore o nešto nižoj cijeni - rekao je diplomata Rojtersu.

Ispostavilo se da su ruski hakeri u svojoj lažnoj verziji oglasa naveli prodaju BMW-a poljskog diplomate po nižoj cijeni , 7.500 evra , u pokušaju da podstaknu više ljudi da preuzmu zlonamjerni softver koji bi im omogućio daljinski pristup njihovim uređajima. 2021. godine, američke i britanske obaveštajne agencije identifikovale su APT29 kao ogranak ruske Spoljne obavještajne službe (SVR).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana