Hag: Uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca za počinjeni genocid u Ruandi

Tanjug
Foto: IRMCT

HAG- Fuldžens Kajišema, jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu koga traže zbog počinjenog genocida, uhapšen je u Parlu u Južnoj Africi, u zajedničkoj operaciji Kancelarije tužioca (OTP) za praćenje begunaca i južnoafričkih vlasti, saopštio je danas sud u Hagu.

  Kajišemu terete da organizovao ubistvo oko 2.000 Tutsi izbjeglica - žena, muškaraca, dece i staraca, u katoličkoj crkvi Niange tokom genocida počinjenog nad Tutsima 1994. godine u Ruandi. 

    Na slobodi je bio od 2001. godine, naveo je sud u Hagu.

    Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serž Bramerc, izjavio je da je Kajišema bio begunac više od 20 godina i da njegovo hapšenje osigurava da će se konačno suočiti sa pravdom za svoje navodne zločine.

    Genocid je najteži zločin poznat čovječanstvu, naveo je Bramerc i dodao da se međunarodna zajednica obavezala da će obezbjediti da njeni počinioci budu krivično gonjeni i kažnjeni. 

    Ovo hapšenje je opipljiva demonstracija da posvećenost ne bledi i da će pravda biti zadovoljena, ma koliko dugo trajalo, istakao je on.

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana