Habek: Orban u Kini ne govori u ime Evrope

Tanjug
Foto: Agencije

BERLIN - Mađarski premijer Viktor Orban otputovao je u Kinu kao nacionalni političar i ne govori u ime Evrope, izjavio je danas potpredsjednik njemačke vlade Robert Habek.

"Mađarska politika često ne predstavlja suštinu razmišljanja u Evropskoj uniji", rekao je Habek u Štutgartu povodom današnje Orbanove posjete Kini i razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, prenosi Rojters.

Orban je danas stigao u nenajavljenu posjetu Pekingu, gdje se sastao sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, a prethodnih dana posjetio je i Moskvu i Kijev.  

Orban je rekao tokom susreta sa kineskim liderom da je za Mađarsku od velike važnosti što se Kina zalaže da u svetu bude mir, a ne rat i da Mađarska veoma cijeni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posjete Moskvi saopštili da on nema mandat da predstavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana