Rusija ispalila 15 krstarećih raketa na Kijev, Vagner počeo da dobija municiju

GS/Agencije
Rusija ispalila 15 krstarećih raketa na Kijev, Vagner počeo da dobija municiju

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 439. dan. Žestoke borbe vode se u Bahmutu. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da u ovom trenutku ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, dodajući da su obje strane uverene da mogu da pobijede.Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se u Ukrajini razvija fundamentalno novi koncept bezbjednosti.Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da su, prema preliminarnim podacima, njegove trupe počele da dobijaju municiju koja im je bila potrebna.

Rusija ispalila 15 krstarećih raketa na Kijev

Rusija je noćas ispalila oko 15 krstarećih raketa na Kijev, što je drugi napad u dva dana na glavni grad Ukrajine, a protivvazdušne jedinice ukrajinske vojske oborile su sve projektile, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

-Kao i na prvoj liniji fronta, planovi agresora su propali - naveo je na Telegramu šef kijevske vojne administracije Serhij Popoko, preneo je Rojters.

Današnji napadi došli su dan nakon što je Rusija poslala najveću grupu dronova u obnovljenim vazdušnim udarima koji su počeli prije 10 dana, nakon zatišja od početka marta.

Veršinjin: Sastanak o sporazumu o žitu od 10. do 11. maja u Istanbulu

Sastanak na visokom nivou o sporazumu o žitu biće održan u Istanbulu od 10. do 11. maja, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

-Da, sutra i prekosutra imamo sastanak na visokom nivou u četvorostranom formatu u Istanbulu - rekao je on novinarima, prenijele su RIA Novosti.

Moskva je ranije saopštila da neće produžiti sporazum poslije 18. maja, kada ističe, osim ako se ne otklone prepreke za ruski izvoz žitarica i đubriva, preneo je Rojters.

Fon der Lajenova stigla u Kijev

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev gdje će se sastati ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

-Dobro je vratiti se u Kijev - napisala je Fon der Lajenova u poruci objavljenom na “Tviteru”.
U ranijem saopštenju iz Evropske komisije navedeno je da će posjeta Fon der Lajenove biti usmjerena na sve dimenzije odnosa Brisela sa Ukrajinom.

Vašington post: Britanija se sprema da pošalje Ukrajini oružje dugog dometa

Velika Britanija, koja se ponosila time što je ispred svojih zapadnih saveznika u slanju novih sistema naoružanja u Ukrajinu, sada izgleda spremna da Kijevu pošalje rakete dugog dometa, što je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena dugo odbijala.

U izvještaju Međunarodnog fonda za Ukrajinu od 2. maja, predvođenog Britanijom, Ministarstvo odbrane Velike Britanije zatražilo je procjenu eksperata o obezbjeđivanju udarnih sposobnosti oružja sa dometom do 300 kilometara.

U obavještenju je traženo da se odgovori u roku od tri dana, preneo je "Vašington post".

Zasad nije donijeta konačna odluka, prema riječima britanskog zvaničnika koji je odbio da potvrdi tip, vremenski okvir i količinu oružja koja je pod razmatranjem.

"Vašington post" dodaje da je obavještenje značajan korak ka britanskom snabdijevanju takvim naoružanjem.

Ukrajina je dugo tražila od zapadnih zemalja oružje dalekog dometa, ocijenivši da takvo oružje može da promeni tok rata jer će omogućiti ukrajinskoj vojsci da gađa ruske komandne centre, lance snabdijevanja, skladišta municije i goriva, duboko na teritoriji Krima, kao i na teritorijama na istoku Ukrajine koje drže Rusi.

Zabrinutost da bi Ukrajina mogla da ispaljuje projektile ka metama u Rusiji glavni je razlog što su SAD nekoliko puta odbile molbe Kijeva da im se isporuči dalekometno oružje.

Zelenski: Ukrajina razvija novi koncept bezbjednosti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se u Ukrajini razvija fundamentalno novi koncept bezbjednosti.

-Još jedan bezbjednosni sastanak, koji sam održao danas, tiče se razvoja fundamentalnog novog bezbjednosnog koncepta za Ukrajinu. Daćemo sveobuhvatne odgovore na sva pitanja bezbjednosti zemlje. Na zakonodavnom nivou, na nivou vladinih odluka i konkretno u praksi - rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na njegovom „Telegram“ kanalu.

On je napomenuo da će nove bezbjednosne reforme uticati na rad škola, privrede i infrastrukture.

SAD će danas objaviti novi vojni paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara

Sjedinjene Američke Države planiraju da danas objave novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 1,2 milijarde dolara, koji će uključivati protivvazdušne sisteme, municiju i novac za obuku vojnika, rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Ukrajna će dobiti municiju za haubice "hovicer", municiju za obaranje dronova i novac za satelitski nadzor, kao i obuku vojske, dodao je zvaničnik, preneo je Rojters.

Paket će biti plaćen iz Američke inicijative za pomoć Ukrajini (USAI), koja omogućava administraciji predsjednika SAD Džozefa Bajdena da kupuje oružje, umjesto da troši sopstvene zalihe.

Vojna pomoć dolazi nakon što Kongres i Bijela kuća raspravljaju o načinima da se izbjegne neplaćanje državnog duga, a mnogi republikanci zahtevaju oštro smanjenje domaće potrošnje u zamjenu za podizanje limita duga.

Članovi demokrata i republikanca insistiraju da treba nastaviti pomoć Ukrajini, uključujući i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija, kao i lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela.

Gutereš: U ovom trenutku mirovni pregovori Rusije i Ukrajine nisu mogući

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da u ovom trenutku ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, dodajući da su obje strane uverene da mogu da pobijede.

-Ovo je bila ruska invazija protiv međunarodnog prava, protiv Povelje Ujedinjenih nacija, ali ne vidim da je Rusija u ovom trenutku voljnu da se povuče sa teritorija koje je zauzela i mislim da se Ukrajina nada da će ih ponovo preuzeti. Ono što mi radimo, u mjeri u kojoj je to moguće, je dijalog sa obje strane kako bismo riješili konkretne probleme - rekao je Gutereš u intervjuu za El Pais.

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mirovnih pregovora, ali je dodao da su u ovom trenutku i ruska i ukrajinska strana potpuno uključene u rat, podsjećajući da se govorilo o ruskoj ofanzivi zimus i da se za proljeće najavljuje ukrajinska kontarofanziva.

Na pitanje da li su isporuke oružja Ukrajini u skladu sa pravom na legitimnu odbranu, Gutereš je rekao da jasno da su obje strane pokušale da nabave oružje i dodao da se to dešava u ratovima.

-Cilj je da se omogući, ne odmah, ali kasnije, mir koji je pravedan, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Ali još smo daleko od toga - smatra Gutereš.

Prigožin kaže da njegova grupa Vagner u Bahmutu uskoro treba da dobije municiju

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da su, prema preliminarnim podacima, njegove trupe počele da dobijaju municiju koja im je bila potrebna.

Prigožin je o tome govorio dok je izvještavao o teškim borbama u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine, prenio je Rojters.

-Danas su naše grupe napredovale maksimalno 130 metara - rekao je Vagner u audio poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Naglasio je da su "u toku žestoke borbe, ali da grupe nastavljaju da napreduju".

Ističe kako je čuo da je grupi Vagner počela da stiže municija.

-Međutim, to još nismo vidjeli u praksi - rekao je on.

Osnivač ruskih paravojnih snaga Vagner ranije je saopštio da je njegovim borcima obećano oružje za nastavak daljih akcija u Ukrajini, ne precizirajući da li to znači da odustaje od najavljenog povlačenja iz Bahmuta 10. maja.

 

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana