Guteres pozvao da se poveća pomoć Sudanu

SRNA
Guteres pozvao da se poveća pomoć Sudanu

ŽENEVA- Generalni sekretar UN Antonio Guteres apelovao je danas da države pojačaju obećanja o pomoći Sudanu, gdje je sukob između rivalskih vojnih frakcija primorao oko 2,2 miliona ljudi da napuste svoje domove.

"Bez snažne međunarodne podrške, Sudan bi brzo mogao da postane mjesto bezakonja, koje zrači nesigurnošću širom regiona", rekao je Guteres na konferenciji za prikupljanje sredstava čiji su domaćini Njemačka, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i UN.

UN navode da je ove godine potrebno oko tri milijarde dolara za humanitarnu pomoć Sudanu i za izbjeglice koje bježe iz zemlje, te da je finansijski pokriven samo dio pomoći.

"Apelujem na sve vas danas da obezbijedite sredstva za isporuku humanitarne pomoći i podrške ljudima koji žive u najtežim i najopasnijim uslovima", rekao je Guteres.

Njemačka je objavila da obećava 200 miliona evra Sudanu i regionu do 2024. godine, SAD su obećale 171 milion dolara, a Katar 50 miliona dolara. UN su saopštile da izdvajaju dodatnih 22 miliona dolara za rješavanje prioritetnih potreba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana