Gutereš: Geopolitičke podjele sprečavaju rješavanje problema, neophodne reforme

Tanjug
Gutereš: Geopolitičke podjele sprečavaju rješavanje problema, neophodne reforme

DAVOS - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu istakao da geopolitčke podjele u sadašnjem svijetu sprečavaju rješavanje globalnih izazova i da su nephodne reforme globalnog upravljanja da bi se čovječanstvo izborilo sa prijetnjama.

"Vjerujem  da možemo da izgradimo novi multipolarni globalni poredak, sa novim mogućnostima za liderstvo i sa ravnotežom i pravdom u međunarodnim odnosima", rekao je Gutereš i dodao da jedino rješenje predstavlja "reformisani, inkluzivni, umreženi multilateralizam".

On je naglasio da moto ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu "Obnova povjerenja", nije slogan ili PR kampanja, već da prava obnova poverenja zahtijeva temeljne reforme globalnog upravljanja. 

"Institucije i okviri globalnog upravljanja, od Savjeta bezbjednosti do sistema Breton Vudsa, stvoreni su prije 80 godina. Ne možemo da gradimo budućnost za naše unuke sa sistemom izgrađenim za naše bake i deke", zaključio je Gutereš.

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma počeo je u ponedjeljak u Davosu pod sloganom "Obnova povjerenja" i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svjetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije. 
   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana