Gutereš: Bliski istok na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Tanjug
Gutereš: Bliski istok na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

NjUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi “na ivici” sukoba punih razmjera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

-Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmjera. Sada je vrijeme za deeskalaciju - rekao je Gutereš na hitnoj sjednici Saveta bezbjednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbjeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

-Imamo zajedničku odgovornost da obezbijedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći - rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbjedne plovidbe u Crvenom moru.

-Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svijet ne mogu sebi da priušte nove ratove -  naglasio je on.

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN održana je na zahtjev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedjelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana