Gruzija želi da se izvini Južnoj Osetiji za rat 2008. godine

Tanjug
Gruzija želi da se izvini Južnoj Osetiji za rat 2008. godine

TBILISI - Tbilisi namjerava da se izvini Južnoj Osetiji zbog oružanog sukoba 2008. godine, izjavio je danas osnivač vladajuće partije Gruzijski san Bidžina Ivanišvili.

On je za rat okrivio "spoljne sile" i tadašnju gruzijsku vladu.

"Gruzija će smoći snage da se izvini Osetiji za rat koji je bivši predsjednik Mihail Sakašvili pokrenuo 2008. godine", rekao je Ivanišvili tokom predizbornog mitinga u gradu Gori, prenosi gruzijski javni servis 1TV.

Ivanišvili je naglasio da će, kada pokretači sukoba budu pozvani na odgovornost za svoje postupke, započeti proces obnove odnosa.

On je napomenuo da će se poslije izbora 26. oktobra oni koji su odgovorni za rat i podrivanje "gruzijsko-osetijskog bratstva", suočiti sa najstrožim pravnim posljedicama. 

Ivanišvili je izrazio uvjerenje da će to otvoriti put za izvinjenje i pomirenje, posebno za štetu koju je Nacionalni pokret naneo tokom sukoba.

"Uvjeravam vas da će se gruzijski Nirnberški proces uskoro održati i da će to biti ključni korak ka našem pomirenju. Gruzijci imaju izuzetnu sposobnost da se suoče sa stvarnošću, bez obzira koliko ona bila teška", istakao je Ivanišvili.

On je dodao da je uveren da će "priznanje naših grešaka i podsjećanje na vijekovno bratstvo između Gruzije i Osetije" utrti put za obnovu povjerenja između ljudi i sa jedne i sa druge strane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana