Grupa kongresmena optužila Maska da profitira od antiizraelske propagande

Tanjug
Foto: Gardijan

VAŠINGTON - Grupa od 27 američkih kongresmena iz redova demokrata izrazila je zabrinutost da platforma Iks (Tviter) profitira od premijum naloga koji, kako tvrde, veličaju nasilje nad Izraelcima.

U pismu upućenom vlasniku kompanije Ilonu Masku i izvršnoj direktorki Lindi Lakarino, kongresmeni su naveli da izvještaji neprofitnih organizacija pokazuju da ljudi sa premijum nalozima na Iksu „veličaju varvarske akte nasilja nad Izraelcima“. 

Kompanija Iks je u ponedjeljak tužila nadzornu grupu „Media Matters“, zbog klevete, nakon što je ta neprofitna organizacija objavila izveštaj u kojem se navodi da su se oglasi za velike brendove pojavili pored postova koji propagiraju Adolfa Hitlera i nacizam, prenosi Rojters. 

„Ovi izvještaji su pokazali da platforma Iks profitira od širenja ove jezive i štetne propagande kroz pretplatu na naloge i prihod od oglasa“, napisali su poslanici, dodajući da je veliki deo uvredljivog sadržaja ostao aktivan uprkos tome što su ga istraživači označili. 

Ovi kongresmeni su istakli da je Iks profitirao od objava kako od pretplate, tako i od oglasa prikazanih u odgovorima na premijum i obične postove. 

„Društvena mreža Iks je takođe imala finansijsku korist od širenja očigledno lažnog i obmanjujućeg sadržaja“, napisali su američki poslanici. 

Kako podsjeća britanska agencija, prihod od oglasa u Sjedinjenim Američkim Državama opao je za najmanje 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu svakog mjeseca od Maskovog preuzimanja nekadašnjeg Tvitera.  

Oglašivači su napustili platformu otkako ju je Mask kupio za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana