Grčku čeka opasno ljeto: Naređena evakuacija!

GS
Foto: AP

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio danas, na sastanku svog kabineta, da Grčku čeka opasno ljeto zbog šumskih požara, produžene suše i neobično jakih vjetrova koji doprinose širenju vatrene stihije.

"Imali smo izuzetno težak jun u pogledu vremenskih uslova, sa velikom sušom i neuobičajeno jakim vjetrovima za ovo doba godine. Želim da se zahvalim svima koji su obavili veliki posao tokom posljednjih nekoliko dana, ali i da ponovo skrenem pažnju svima nama na ljeto za koje se predviđa da će biti posebno opasno", rekao je Micotakis, prenosi portal Katimerini.

Šumski požari su česti u Grčkoj i vruće, suvo i vjetrovito vrijeme koje naučnici povezuju sa efektima klimatskih promjena povećalo je njihovu učestalost i intenzitet.

Samo ovog vikenda, izbile su desetine požara širom Grčke, uključujući i dva u blizini glavnog grada Atine.

Micotakis je rekao da je oko 100.000 kvadratnih metara zemljišta izgorjelo u ta dva požara i da je šteta bila ograničena zbog brze reakcije državnih službi za vanredne situacije.

Buknuli novi požari, ljudi bježe u more

Novi požari su buknuli danas na ostrvima Hios i Kos u istočnom dijelu Egejskog mora, a na njihovom gašenju alarmirani su svi raspoloživi vatrogasci.

Grčke službe za vanredne situacije izdale su naredbe za evakuaciju stanovnika sa područja Metohi na zapadnom Hiosu, pozivajući ih da se upute na obližnju plažu, prenosi AP.

Nešto južnije, na ostrvu Kos, vatrogasna služba je saopštila da se 20 vatrogasaca, helikopter i dobrovoljci bore protiv požara koji je izbio u centralnom dijelu ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana