Grčki sud odbacio optužbe za špijunažu protiv humanitarnih radnika

Srna
Foto: TheSeattleTimes

ŽENEVA - Sud na grčkom ostrvu Lezbos odbacio je danas optužbe za špijunažu protiv grupe humanitarnih radnika i tužilaštvu je naređeno da ponovo pokrenu slučaj zbog propusta u sudskom procesu, javili su lokalni mediji.

Humanitarni radnici, od kojih su neki strani državljani i među njima je izbjeglica iz Sirije, povezani su sa neprofitnom organizacijom "Centar za odgovor u hitnim situacijama" koja je vršila operacije potrage i spasavanja na ostrvu Lezbos od 2016. do 2018. godine.

Sud je danas podržao pritužbe optuženih i donio je odluku da su optužbe za špijunažu nejasne i da dokumenti koje je podnijelo tužilaštvo nisu prevedeni za strance.

Tužilaštvo će morati da ponovo podnese slučaj sudu, ali to neće biti moguće jer će optužbe zastariti. Suđenje na Lezbosu počelo je u novembru 2021. godine i odmah je odgođeno i prebačeno na drugi sud. Proces je nastavljen tokom sedmice.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je danas da slični slučajevi imaju zastrašujuć uticaj na humanitarne organizacije u regionu i zatraženo je da se optužbe odbace.

Ostrvo Lezbos bilo je u centru izbjegličke krize jer je svakodnevno na obale pristizalo više stotina azilanata, uglavnom iz susjedne Turske.

Grčke vlasti su se našle na udaru kritika humanitarnih organizacija jer su na razne načine sprečavali volontere da pomažu azilantima da dođu do kopna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana