Grčka: Proglašena nacionalna žalost zbog pogibije pet spasilaca u Libiji

Tanjug
Grčka: Proglašena nacionalna žalost zbog pogibije pet spasilaca u Libiji

ATINA - Oružane snage Grčke proglasile su trodnevnu nacionalnu žalost nakon što je pet članova vojnog spasilačkog tima poginulo u saobraćajnoj nesreći u Libiji gdje su otišli da pruže pomoć nakon katastrofalnih poplava.

Tijela tri vojna zvaničnika i dva civila prebačena su jutros u vojnu bazu u blizini Atine, zajedno sa 13 povrijeđenih članova tima koji su prebačeni u vojne bolnice u grčkoj prijestonici.

Prema libijskim zvaničnicima, autobus koji je prevozio grčki tim sudario se u nedjelju sa vozilom koje je išlo u suprotnom smjeru na putu za grad Derna koji je pretrpio katastrofalnu štetu od poplava. 

U saobraćajnoj nesreći poginula su i tri libijska putnika.

Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu rekla je da su svi u šoku povodom pogibije grčkih spasilaca koji su učestvovali u humanitarnoj misiji da pokažu solidarnost sa libijskim narodom, prenio je AP.

Oluja "Danijel" donijela je obilne kiše koje su izazvale katastrofalne poplave širom istočne Libije prije nedjelju dana. 

U gradu Derna poginulo je najmanje 11.000 ljudi, dok se više od 10.000 ljudi vodi kao nestalo.

Prije nego što je prešla Sredozemno more, oluja je izazvala veliku štetu u centralnoj Grčkoj, gdje su mnoga područja i dalje poplavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana