Grčka policija pokrenula internu istragu zbog incidenata navijača Dinama

G.S.
Grčka policija pokrenula internu istragu zbog incidenata navijača Dinama

ATINA - Načelnik štaba grčke policije pokrenuće administrativnu istragu zbog neuspjeha snaga bezbjednosti na nacionalnom nivou da spriječe huligane fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba da stignu u Atinu kako bi prisustvovali utakmici i izazovu incidente koji su rezultirali smrću navijača AEK-a, uprkos upozorenju hrvatskih i crnogorskih vlasti najmanje dva dana unapred, saopšteno je danas.

Istragu će voditi general-potpukovnik policije Elefterios Garilas, koji će istražiti zašto policija nije uspjela da zaustavi huligane uprkos zabrani navijačima Dinama da prisustvuju utakmici njihovog tima protiv AEK-a u OPAP areni u Nea Filadelfiji, koja je trebalo da se odigra danas, prenijela je grčka agencija AMNA.

Poddirekcija grčke policije za kontrolu nasilja u sportskim zonama prenijela je informaciju hrvatske bezbjednosno-obavještajne agencije da skoro 100 navijača zagrebačkog Dinama planira da otputuje u Grčku.

Hrvatska agencija je izvijestila i da su navijači AEK-a obaviješteni o ovim dolascima i da se organizuju u blizini OPAP Arene u Nea Filadelfiji.

Na osnovu ovih informacija, štab policije izdao je naređenje graničarima i solunskim zvaničnicima, ali je i pored upozorenja centrale i crnogorskih vlasti da su huligani proputovali ovu drugu zemlju, konvoj uspio da prođe kroz Grčku ka Atini bez zaustavljanja.

Neke od huligana je na naplatnoj stanici Elefsina primjetilo policijsko obezbjeđenje, dok se nekoliko njih zaustavilo u Kijatu, sjeverozapadno od Korinta.

Ambasada nema informacija o uhapšenim ili povrijeđenim državljanima BiH u Atini

Odatle su se podijelili u manje grupe i otputovali u Atinu ili sopstvenim kolima ili gradskom željeznicom.

Najveći dio grupe stigao je u oko 25 automobila do stanice 'Irini' na liniji 1 atinskog metroa (Isap), gdje su se sastali sa navijačima Panatinaikosa.

Odatle su istom linijom krenuli do stanice 'Pefkakia', a zatim do Arene, ispred koje je došlo do sukoba u ponedjeljak uveče, uoči utakmice Dinamo Zagreb-AEK, u okviru UEFA Lige šampiona.

Snage interventne policije MAT-a su već bile mobilisane, ali su stigle tek nakon erupcije nasilja u kojoj je jedan navijač AEK-a izboden nožem i nedugo zatim preminuo.

Osam osoba je povređeno, među kojima i hrvatski huligani, koji su zadržani u bolnici pod stražom. U vezi sa incidentima privedeno je ukupno 98 osoba, među kojima 84 državljana Hrvatske, po jedan Austrijanac, Albanac,, Nijemac, državljanin Bosne i Hercegovine i dva Grka.

Policija opkolila hotel u Atini

Kako pišu grčki mediji, policija je opkolila hotel, a u utorak popodne završena je akcija u kojoj je uhapšeno devetero Hrvata koji su se skrivali u hotelu Prezident u atinskoj četvrti Abelokipoi.

Prema njihovim riječima bili su naoružani noževima.

Grčki portal Newsit prenosi da su istražitelji sigurni da je ubica 29-godišnjeg Mihalisa Katsurisa među 98 ranije uhapšenih. Tokom napada Dinamovih navijača u kojem je navijač AEK-a brutalno ubijen pišu kako je ubica ostavio svoj DNK trag na stradalom mladiću.

Vlasti sprovode identifikaciju svih uhapšenih tako što uzimaju genetski materijal koji će uporediti sa onim pronađenim na odjeći ubijenog Grka, navodi B92.

Kako tvrdi Newsit, Mihalisov ubica nakon zločina pobrinuo se da sakrije nož. Policijska potraga za nožem, koji je zapravo ključni dokaz, je u toku. Zasad nema vijesti da je pronađen. Uzimaju se izjave očevidaca, a analiziraju se i video snimci s mjesta događaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana