Granice između EU i Bjelorusije biće zatvorene u slučaju incidenata sa „Vagnerom“

Srna
Granice između EU i Bjelorusije biće zatvorene u slučaju incidenata sa „Vagnerom“

VAŠRAVA - Poljska, Litvanija i Letonije mogle bi zajednički da donesu odluku da zatvore granice sa Bjelorusijom ukoliko dođe do ozbiljnih incidenata duž granica u koje bi bila umiješana privatna vojna kompanija “Vagner”, izjavio je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

-Bez sumnje, ako bude ozbiljnih incidenata u koje je umiješana grupa “Vagner” na granicama zemalja NATO-a i EU, kao što su Poljska, Litvanija i Letonija, sigurno ćemo zajednički da reagujemo - rekao je Kaminski.

On je istakao da ne isključuje to da bi takva odluka, ukoliko se procijeni da je to pravi odgovor u trenutku, dovela do potpune izolacije Bjelorusije, javio je Rojters.

Poljska je 19. jula odlučila da pomjeri vojsku na istok zemlje, nakon što su borci “Vagnera” započeli obuku bjeloruskih specijalnih snaga nekoliko kilometara od poljske granice.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je dva dana kasnije optužio Poljsku da ima teritorijalne ambicije na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza i upozorio da će se bilo kakva agresija usmjerena protiv Bjelorusije smatrati napadom na Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana