Granatiran ruski grad Belgorod, deset osoba poginulo, među njima i dijete

GS
Foto: Tanjug

Rat u Ukrajini traje 675. dana. Sinoć je održana hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN nakon ruskog masovnog napada širom Ukrajine. SAD, Francuska i Velika Britanija osudile su napade na Ukrajinu. Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti da je Ukrajina privatna vojna kompanija u rukama Zapada.

U ukrajinskom granatiranju Belgoroda poginulo devet odraslih i jedno dijete

U ukrajinskom granatiranju centra ruskog grada Belgoroda poginulo je 10 osoba, od kojih je jedno dijete, a povrijeđeno je 45 osoba, među kojima četvoro djece, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije. 

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov ranije danas je izjavio da je dvoje djece poginulo, a nekoliko osoba povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju centra ruskog grada Belgoroda. 

„Oružane snage Ukrajine granatirale su centar Belgoroda. Prema preliminarnim informacijama, ima dvoje mrtve djece i povrijeđenih“, napisao je on na Telegramu. 

Pored toga, tokom napada, nekoliko granata je pogodilo stambeni dio Belgoroda, precizirao je guverner.  

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letjelicama i sprovode sabotaže, navela je ruska agencija.  

Konkretno, sinoć je ukrajinska vojska, takođe, pokušala raketama da napadne Belgorodsku oblast.  

Ruske snage PVO su uništile 13 raketa. 

Kako je Gladkov kasnije pojasnio, jedan muškarac je poginuo kada je granata pogodila privatnu kuću.  

Povrijeđene su i četiri osobe, među kojima je i 10-ogodišnje dijete.  

Osim toga, oštećeno je 10 privatnih kuća, dva automobila i vodovod. 

Od 11. aprila 2022. godine uspostavljen je visok (žuti) nivo opasnosti od terorizma širom Belgorodske oblasti.  

To je neophodno zbog zaoštravanja situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i pojačane aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima. 

Putin informisan o ukrajinskom napadu na Belgorod

Predsjednik Rusije Vladimir Putin informisan je o ukrajinskom napadu na Belgorod, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Po Putinovom nalogu u Belgorod je upućena brigada Ministarstva zdravlja na čelu sa ministrom, kao i grupa Ministarstva za vanredne situacije kako bi pružili pomoć žrtvama napada.

Ukrajinska vojska je za 15 minuta tri puta gađala Donjeck, ispalivši 13 granata kalibra koji koriste snage NATO.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ruska vojska je za protekla 24 časa granatirala položaje tri ukrajinske brigade na zaporoškom pravcu, a tom prilikom stradalo je 20 ukrajinskih vojnika. Riječ je o 33, 65. i 117. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske koje su stacionirane kod mjesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti.

Proteklog dana ukrajinska vojska izgubila je oko 150 ljudi na krasnolimanskom i kupjasnkom pravcu. Odbijeno je šest napada Kijeva na kupjanskom pravcu i jedan na krasnolimanskom.

Na donjeckom pravcu ukrajinska vojska odbila je dva napada Ukrajinaca i tom prilikom likvidirala do 350 ukrajinskih vojnika. Pored toga, granatirani su položaji Kijeva kod mesta Razdolovka, Perejezdno, Andrejevka, Kurdjumovka, Kleščejevka i Bogdanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Operativno taktička avijacija ruske vojske je proteklog dana uništila ukrajinski raketni sistem „oljha“ kod mjesta Lipci u Harkovskoj oblasti.

Ruske raketne snage pogodile su ukrajinska skladišta gdje se čuvala municija i naoružanje na aerodromu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti. Takođe su mete bile i ukrajinska vojska i vojna tehnika u ukupno 118 ukrajinskih regiona.

Ukrajinska vojska granatirala Brjansku oblast: Poginulo dijete

Ukrajinska vojska granatirala je Brjansku oblast Rusije i tom prilikom poginulo je jedno dijete, saopštio je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.

Kako je rekao, granatirana su sela Kister i Boroščevo. Dodao je i da vlasti regiona trenutno pružaju svu neophodnu pomoć porodici poginulog deteta.

Ukrajinska vojska granatirala Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska je za 24 časa granatirala svih sedam pograničnih rejona Belgorodske oblasti i centralni dio oblasti više od 90 puta iz raznih tipova naoružanja, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Rusko ministarstvo: Ukrajinski pomorski dron uništen u Crnom moru

Patrolni čamac ruske Crnomorske flote uništio je pomorski dron ukrajinske mornarice koji se kretao ka Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dron je uništen oko 10 časova po moskovskom vremenu, u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, prenosi Tas.

Kako je navedeno, dron je uništen iz standardnog naoružanja patrolnog čamca Crnomorske flote.

Nebenzja: Ukrajina privatna vojna kompanija u rukama Zapada

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti da je Ukrajina privatna vojna kompanija u rukama Zapada.

"Ukrajina je zapravo privatna vojna kompanija u rukama zapadnih zemalja", rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, ukrajinske vlasti postavljaju sisteme za protivvazdušnu odbranu u stambena naselja, "kršeći međunarodno pravo".

Nebenzja je tvrdio da ne bi bilo žrtava među stanovništvom da nije bilo ukrajinskih protivvazdušnih snaga.

"Zadatak Rusije je da spriječi kijevski režim da uništi svoj narod", rekao je Nebenzja.

Savjet bezbjednosti UN o situaciji u Ukrajini nakon ruskih vazdušnih napada

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se u petak, nakon što je Ukrajina zatražila hitan sastanak povodom najnovijih vazdušnih udara Rusije, najvećih od početka rata u februaru 2022. godine.

Nekoliko članica SB UN, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudilo je napade na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Napadi su bili očajan i uzaludan pokušaj Rusije da povrati zamah u ratu sa Ukrajinom. Neće uspjeti'', rekla je britanski ambasador pri UN Barbara Vudvord.

Predstavnik SAD pri Ujedinjenim nacijama Džon Keli izjavio je da je ruski napad na Ukrajinu u petak pokazao da je cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina ostao nepromijenjen.

"On želi da uništi Ukrajinu i potčini njen narod. Mora da bude zaustavljen. Tražimo da svi članovi Savjeta bezbjednosti osude ove užasne napade na gradove i civilnu infrastrukturu širom Ukrajine", rekao je Keli na hitnoj sjednici SB UN o situaciji u Ukrajini.

Dodao je da je Putin, umjesto mira, izabrao da "ovaj praznični period obilježi napadom bez presedana protiv druge članice Ujedinjenih nacija".

"Međunarodna zajednica mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da zahtijeva od Rusije da obustavi svoju agresiju i momentalno povuče svoje trupe sa ukrajinske teritorije", istakao je Keli.

Naglasio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Ukrajinu i njen narod.

Ministarstvo: Ruska PVO uništila 32 ukrajinska drona

Sistemi ruske protivvazdušne odbrane (PVO) uništili su 32 ukrajinske bespilotne letjelice iznad Brjanske, Orlovske, Kurske i Moskovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Protekle noći je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije", objavljeno je na Telegram kanalu ruskog Ministarstva odbrane.

Brjanska, Kurska i Orlovska oblast nalaze se na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom.

Ministri odbrane Ukrajine i SAD razgovarali o napadima Rusije

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovim o vazdušno-raketnim napadima Ruske Federacije, kao i o najnovijem napadu velikih razmjera ruskih snaga na Ukrajinu.

Istovremeno, Ostin je potvrdio da će SAD i međunarodna koalicija "ostati nepokolebljivi" u podršci narodu Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Žestoke borbe nastavljaju se širom zemlje. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija izvela najsnažniji napad širom zemlje od početka invazije, kao i da je stradalo najmanje 30 ljudi, dok je njih 160 povređeno.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, takođe, posjetio je liniju fronta kod Avdejevke, grada na istoku zemlje, gdje se vode žestoke borbe, prenosi RTS.

Sa druge strane, Moskva je navela da su Ukrajinci gađali rusku oblast Belgorod sa tri projektila američke proizvodnje, kao i da je preko 20 kuća oštećeno.

Poljska je, u međuvremeno, navela da je ruska raketa narušila njen vazdušni prostor iz pravca Ukrajine.

Rusija nije odgovorila na te optužbe, ali su se oglasili američki predsjednik Džozef Bajden i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su naveli da "pomno" prate taj incident.

Za to vrijeme, Velika Britanija je navela da šalje oko 200 raketa protivazdušne odbrane Ukrajini, dok je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) ponovo pozvala na hitan prekid sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana