Gradonačelnica Pariza se kupala u Seni da dokaže da je rijeka čista, Makron odbio plivati (FOTO)

G.S.
Foto: Tanjug

PARIZ - Gradonačelnica Pariza An Idalgo se danas okupala u rijeci Seni kako bi dokazala da je ona čista i sigurna za takmičare na Olimpijskim igrama koje za devet dana počinju u glavnom gradu Francuske.

Otvaranje Olimpijskih igara će biti održano na obalama rijeke Sene u Parizu, a na Seni će biti organizovana i takmičenja u plivanju (maraton), te u triatlonu (plivanje).

Već godinama su takmičari u tim sportovima negodovali što će se takmičenja održati na Seni koja je jedna od najzagađenijih rijeka u Evropi.

Naime, kupanje na Seni je zabranjeno skoro čitav vijek jer se u nju ulijevaju gradske fekalije.

Grad Pariz je od 2015. godine uložio 1,5 milijardu evra u prečišćavanje Sene, no rijeka je na nedavnoj kontroli prošlog mjeseca bila i dalje zagađena, prenosi Kliks.

Tada se u Seni nalazila velika količina bakterije Ešerihia koli, a nivo fekalnih materija u vodi je bila deset puta veća od dozvoljene količine.

Ipak, nakon obilnih kišnih padavina ovog mjeseca stanje čistoće vode u Seni je popravljeno, te je gradonačelnica Idalgo danas zaplivala i ispunila obećanje dato u januaru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana