Građani EU plaćaće taksu za rusku vizu u cjelosti

Srna
Građani EU plaćaće taksu za rusku vizu u cjelosti

MOSKVA - Građani nekoliko zemalja EU, koji traže vizu Rusije, moraju da plate taksu u cijelosti, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo se odnosi na stanovnike Danske, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske, kao i EU uopšte. Rusija je potpisala međunarodne sporazume o pojednostavljenom izdavanju viza sa ovim entitetima, ali su oni de fakto zamrznuti prošle godine.

“Po uzoru na ugovorne partnere, prelazimo sa taksi za vize, predviđene gore navedenim međunarodnim ugovorima, na tarifu predviđenu nacionalnim zakonodavstvom. Od sada će Evropljani morati da plaćaju punu taksu za vizu, uključujući i dodatne troškove u zavisnosti od hitnosti i broja ulazaka odobrenih vizom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će za razliku od evropske strane, Rusija nastaviti da djelimično primjenjuje određene odredbe pomenutih sporazuma, koje se odnose na pojednostavljene procedure izdavanja viza za određene kategorije aplikanata.

“Na primjer, povlašćeni uslovi će se i dalje primjenjivati na privrednike, pojedince koji se bave naučnim, kulturnim i sportskim aktivnostima, učenike, studente, postdiplomce i niz drugih pojedinaca. Cilj saveznog zakona je da uskladi pravila ruskih taksi za vizu sa normama koje su uspostavile EU, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska”, ističe Ministarstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 25. decembra zakon kojim se ponovo uvode naknade za izdavanje ruskih viza državljanima određenih evropskih zemalja.

Zakon suspenduje odredbu, prema kojoj je taksa za vizu bila 35 evra. Svim državljanima evropskih zemalja od sada će se naplaćivati vize u skladu sa dekretom ruske vlade iz 2010. godine. U dopisu uz zakon se navodi da će se takse kretati od 50 do 300 dolara u zavisnosti od hitnosti i broja traženih ulazaka.

Ranije je EU prestala da izdaje vize po pojednostavljenoj proceduri za određene kategorije ruskih državljana, a zatim potpuno suspendovala sporazum.

Rusija je uvela ograničenja bezviznog režima za diplomate iz navedenih zemalja, ukinula vizne preferencije za članove nacionalnih i regionalnih parlamenata i vlada, ustavnih i vrhovnih sudova, novinare i članove zvaničnih delegacija, podsjeća TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana