Gradili slučaj na lažnim izjavama Hasana iz BiH, pa izgubili maratonski proces

GS
Gradili slučaj na lažnim izjavama Hasana iz BiH, pa izgubili maratonski proces

Pune četiri godine istrage, gigantski troškovi suđenja, i na kraju debakl za lajpciško javno tužilaštvo: suđenje turskom biznismenu Husejnu D. (55), koji je bio optužen za ubistvo poslovnog partnera okončano je oslobađajućom presudom nakon petogodišnjeg maratonskog procesa.

Svoju presudu objasnio je i sam sudija Bernd Giklhorn.

"Dokazi jednostavno nisu podržali osuđujuću presudu. Najveći problem jeste što je tužilaštvo izgradilo cijeli slučaj na izjavama i svjedočenju Hasana B. (50), iz BiH, koji je sam rekao da je učestvovao u ubistvu, ali koji je, ispostaviće se, lagao i policiji i sudu godinama. Jednostavno, u ovom slučaju nije bilo moguće razlučiti istinu od laži", rekao je sudija Giklhorn.

A, sve počinje još 2014. godine godine kada su Turčin Husejn D. (55) i Hasan. (50) navodno, prema Hasanovom svjedočenju, zadavili turskog biznismena Mehmeta I. (42), u Biterfelder štrase, jer je zahtijevao novac od njih.

Prema tom svjedočenju, tijelo je bačeno u rupu i zabetonirano. Međutim, novembra 2017. godine, Hasan M., državljanin BiH, odlazi u policiju i prijavljuje sebe i Husejna T.

Uprkos četvorogodišnjoj istrazi, ubistvo nije dokazano. O tome je danas govorila i dr Ines Kilijan, branilac Husejna T. koja je iznijela ozbiljne optužbe na račun istražioca.

"Rad policije i javnog tužioca u ovom slučaju bio je nedostojan vladavine prava", oštro je napala tužioce u svom izjašnjavanju o krivici. 

Dodala je da je istraga bila jednostrana te da su ignorisane sumnje u kredibilitet glavnog svjedoka Hasana M, prenose Nezavisne.

"Umjesto toga, on je dobio program zaštite svjedoka. Poreski obveznici Njemačke se s pravom mogu zapitati šta se ovdje dogodilo."

Mediji podsjećaju da je suđenje počelo 2018. godine, ali je propalo kada je sudija otišao u penziju prije nego što je donijeta presuda. U januaru 2023. godine ponovo je počelo suđenje sa novim sudijom i uz veće mjere predostrožnosti jer je Hasan M. bio u programu zaštite svjedoka te je stalno bio u pratnji najmanje šest pratilaca iz Državne kriminalističke policije. Prema procjenama iz pravosudnih krugova, ukupni troškovi postupka iznose oko pola miliona evra. Pored ove cifre, optuženi će dobiti i obeštećenje za nekoliko godina istražnog pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana