Gotovo 5.000 migranata stradalo u pokušaju da dođe do Kanarskih ostrva

Srna
Gotovo 5.000 migranata stradalo u pokušaju da dođe do Kanarskih ostrva

MADRID - Gotovo 5.000 migranata izgubilo je život u moru u prvih pet mjeseci ove godine u pokušaju da se domognu španskih Kanarskih ostrva, navodi se u izvještaju grupe za prava migranata “Voking borders”.

U izvještaju se dodaje da je od 1. januara do 31. maja 4.808 ljudi izgubilo život na putu preko Atlantika ka Kanarima nakon što su isplovili iz Maroka, Mauritanije, Senegala i Gambije.

Ovo je najsmrtonosnija ruta između Afrike i Španije gđe strada oko 95 odsto migranata.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, broj dolazaka na ovaj arhipelag u tom periodu porastao je pet puta, na više od 16.500 u odnosu na prije godinu dana.

Mediteranska ruta bila je druga najsmrtonosnija sa 175 smrtnih slučajeva na prelazu od Alžira do jugoistočnih obala Španije. Još 71 osoba umrla je u Gibraltarskom moreuzu i Alboranskom moru koji razdvajaju Španiju od Maroka, čime je ukupan broj žrtava na putevima ka Španiji porastao na 5.054 - u prosjeku 33 dnevno.

Žrtve su iz 17 zemalja, uglavnom sa afričkog kopna, ali i sa Komorskih ostrva u Indijskom okeanu, kao i iz Pakistana. Među njima su 154 žene i 50 đece, navodi se u izveštaju.

Šef Crvenog krsta na Kanarskim ostrvima Hoze Antonio Rodrigez Verona rekao je da je Atlantska ruta najopasnija jer teški vremenski uslovi u okeanu lako dovedu do prevrtanja nesigurnih plovila koja koristi većina migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana