Godišnjica rata u Ukrajini - kraj se ne vidi, o miru se ne pregovara

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Godinu dana od početka rata u Ukrajini. Rusija pojačava napade duž cijele linije fronta na istoku zemlje. Najteže je i dalje oko Bahmuta i Ugledara. Kijev je saopštio da je cilj Moskve da iscrpi ukrajinske snage. Kina je spremila mirovni plan koji će predstaviti predsjednik Si Đinping. UNHCR: Dosad na obje strane poginulo najmanje 8.006 civila.

Moravjecki: Prvi tenkovi već isporučeni Kijevu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da je Poljska isporučila četiri tenka "leopard dva" Ukrajini i da je spremna da brzo isporuči dodatni broj njih, javio je Rojters.

"Poljska i Evropa su na vašoj strani. Definitivno vas nećemo napustiti i podržavaćemo Ukrajinu do potpune pobjede nad Rusijom", rekao je Moravjecki u Kijevu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak izjavio je ranije na sjednici Savjeta bezbjednosti Poljske da je Varšava već isporučila prve tenkove "leopard dva" Ukrajini, od ukupno 14 obećanih, prenio je TASS.

"Danas su poljski /`leopard`/ tenkovi već stigli u Ukrajinu", naveo je Blaščak.

Kanada: Nova pomoć Kijevu premašuje 32 miliona dolara

Kanada je danas objavila novu pomoć Ukrajini u vrijednosti koja premašuje 32 miliona američkih dolara, za jačanje bezbjednosti i stabilizacije Ukrajine na prvu godišnjicu ruske specijalne vojne operacije.

"Dok Ukrajina i međunarodna zajednica obilježavaju ovaj tmurni dan, ministar spoljnih poslova Melani Žoli objavila je danas dodatnu podršku Kanade od više od 32 miliona dolara za podršku daljem jačanju bezbjednosti i stabilizacije Ukrajine", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kanade.

Pomoć uključuje 7,5 miliona dolara za aktivnosti koje se tiču deminiranja, preko 13 miliona dolara za mjere pozivanja na odgovornost, uključujući rješavanje slučajeva seksualnog nasilja u vezi sa sukobom, i više od 12 miliona dolara za borbu protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji, dodaje se u saopštenju.

Kanada se, takođe, pridružila SAD, Velikoj Britaniji i EU u Savjetodavnoj grupi za zločine počinjene u Ukrajini /ACA/, koja će direktno podržati napore jedinica za ratne zločine Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine da dokumentuju, sačuvaju i analiziraju dokaze o navodnim ratnim zločinima i drugim krivičnim djelima počinjenim u Ukrajini.

Evropski savjet: Evropski lideri se neće smiriti dok Ukrajina ne prevlada

Lideri EU neće se smiriti dok Ukrajina ne prevlada u sukobu sa Rusijom, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

"Zajedno sa međunarodnim partnerima, osiguraćemo to da Ukrajina prevlada, da se poštuje međunarodno pravo, vrate mir i teritorijalni integritet ukrajinske države unutar međunarodno priznatih granica i izvrši pravda. Do tada se nećemo smiriti", navodi se u saoštenju.

U saopštenju se ističe da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu u političkom, ekonomskom, humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu, uključujući brzu koordinisanu kupovinu od evropske industrije.

"Takođe ćemo podržati i obnovu Ukrajini, za koju ćemo se truditi da iskoristimo zamrznuta i imobilizovana ruska sredstva, u skladu sa međunarodnim i zakonom EU", naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da će EU dalje pojačavati kolektivni pritisak na Rusiju kako bi prekinula specijalnu vojnu operaciju, te da će s tim ciljem usvojiti 10. paket sankcija i preduzeti mjere protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu evropske sankcije.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen priznali su ranije da evropski i međunarodni zakoni ne omogućavaju pljenidbu suverenih državnih sredstava, podsjeća TASS.

Međutim, Rejnders i Fon der Lajenova najavili su da će EU tražiti pravne načine da zaplijeni zamrznuta ruska sredstva.

Fon der Lajenova je ranije najavila da će sankcije danas stupiti na snagu. Međutim, u EU trenutno nema saglasnosti u vezi sa novim paketom sankcija Rusiji. Izaslanici EU nastavljaju sa naporima čiji je cilj usaglašavanje novih mjera. /

Varšava spremna da blokira 10. paket sankcija Rusiji

Poljska je saopštila da je spremna da blokira 10. paket sankcija Rusiji, izrazivši nezadovoljstvo jer smatra da su predložene mjere slabe, javio je poljski radio "RMF FM" pozivajući se na neimenovane izvore.

"Poljska je spremna da blokira 10. paket evropskih sankcija. Varšava želi da one budu strože. Konačnu odluku će danas donijeti poljski premijer Mateuš Moravjecki", izjavio je neimenovani poljski diplomata.

Prema izvještaju radio-stanice, Njemačka je, uz podršku Italije, uvela izuzetke kada se radi o novim sankcijama, ali Poljska ne može da pristane na to, jer smatra da mjere nisu dovoljne.

EU nije juče uspjela da se usaglasi o 10. paketu sankcija Rusiji, a razgovori o tome se nastavljaju danas.

Brisel je do sada odobrio devet paketa sankcija Rusiji, koji uključuju finansijska i trgovinska ograničenja, kao i mjere protiv pojedinaca.

Zelenski pozvan na samit Alijanse u julu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da je pozvao predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog na samit Alijanse, koji će se održati u julu u Litvaniji.

On je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Estonije Kajom Kalas i predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u estonskoj prijestonici Talinu.

"Pozvao sam Zelenskog da prisustvuje Samitu NATO-a u Vilnjusu u julu", izjavio je Stoltenberg.

Medvedev : Operacija će se završiti pobjedom Rusije

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je jedini način da Moskva na kraju obezbijedi trajni mir sa Ukrajinom da pomjeri svoje granice koliko god je to moguće.

On je rekao da Moskva mora da potisne "granice koje predstavljaju prijetnje državi" što je dalje moguće.

Medvedev, koji je i bivši ruski predsjednik, prognozirao je u poruci na društvenim mrežama da će se specijalna vojna operacija Moskve završiti pobjedom Rusije i nekom vrstom sporazuma.

"Jedini način da se obezbijedi mir za Rusiju jeste postizanje svih ciljeva specijalne operacije u Ukrajini", naglasio je on.

On je dodao da eventualni mirovni sporazum mora da sadrži fundamentalni dogovor o granicama.

Zelenski poručio: Ukrajina će poraziti sve

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je prvu godišnjicu ruskog specijalne vojne akcije sumornom porukom prkosa svom narodu, rekavši da će "pobijediti sve".

U videu objavljenom u medijima u petak, pod nazivom "godina nepobjedivosti", 45-godišnjak je sjedio za stolom i prisjetio se kako se obratio Ukrajincima prije godinu dana u žurnoj izjavi, dok su Kijev i svijet bili uzdrmani specijalnom vojnom operacijom Rusije na tlu Ukrajine.

"Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi", rekao je Zelenski u 15-minutnom govoru, uz svečanu muziku u pozadini.

Potom je nastavio:

"...mi smo jaki. Spremni smo na sve. Mi ćemo poraziti sve. Ovako je počeo 24. februara 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj istoriji. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao" dodao je Zelenski.

Zapadni vojni zvaničnici procjenjuju žrtve na obje strane najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata na više od 100.000 ubijenih ili ranjenih.

Desetine hiljada civila takođe su poginuli, dok su milioni pobjegli pred prijetnjom borbi.

London proširio listu antiruskih sankcija, na listi i Aleksandar Novak

Velika Britanija proširila je listu sankcija Rusiji u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, dodajući još 92 fizička i pravna lica, među kojima je i zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, saopštila je danas Vlada u Londonu.

"Meta sankcija su 92 pojedinca i entiteta, uključujući i one povezane sa `Rosatomom`", navodi se u saopštenju Vlade.

Na listi se sada nalaze, između ostalih, viši rukovodioci ruske državne nuklearne kompanije "Rosatom", 20 rukovodilaca energetskog giganta "Gasproma" i vodećeg avioprevoznika "Aeroflota", kao i izvršni direktor "Sjevernog toka 2" Matijas Varnig.

"Rosatom" ima duboke veze sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom, uključujući i preko Aleksandra Novaka koji je član nadzornog odbora i zamjenik premijera u administraciji ruskog predsjednika, saopštila je Vlada.

Ova firma je navodno snabdijevala proizvođače oružja tehnologijom i materijalima potrebnim za ruske linije fronta, uključujući i odbrambene firme koje su pod sankcijama.

London je, takođe, dodao šefa ruskog Ministarstva za digitalni razvoj Maksuta Šadajeva na listu sankcija zbog "navodne koristi od ruske vlade", prenosi RIA Novosti.

"Na meti su pojedinci i entiteti u srcu vojno-industrijskog kompleksa Rusije, uključujući 34 rukovodioca povezana sa dvije najveće ruske odbrambene kompanije `Rostekom`, ruskim odbrambenim konglomeratom sa više milijardi dolara u vlasništvu države i korporacijom "Almaz-Antej", državnom firmom specijalizovanom za proizvodnju raketa zemlja-vazduh i vatrenog oružja za avione", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je novi paket sankcija, uključujući zabranu izvoza svake stavke za koju je otkriveno da je Rusija do sada koristila na bojnom polju.

Šolc: Njemačka će podržati Ukrajinu snažno i koliko bude potrebno

Njemačka će podržati Ukrajinu snažno i onoliko dugo koliko bude potrebno, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc povodom godišnjice napada Rusije na Ukrajinu.

 Njemačka vlada će učiniti sve što može da obezbijedi da ne dođe do eskalacije rata između Rusije i NATO-a, istakao je Šolc.

Šolc je, u video poruci, istakao da odlučnost i hrabrost Ukrajinaca u odbrani svoje slobode imponuju saveznicima, prenosi Rojters.

Njemački kancelar je podsjetio da njemačka pomoć Ukrajini, finansijska, humanitarna i vojna, do sada iznosi više od 14 milijardi evra.

Bajden: Putin je upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju naroda cijelog svijeta

Predsjednik SAD Džozef Bajden ocijenio je na godišnjicu početka rata u Ukrajini da je ruski predsjednik Vladimir Putin prije godinu dana mislio da će brzo zauzeti Kijev, ali da je onda upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju nacija širom svijeta.

"Prije godinu dana, predsjednik Putin je mislio da će brzo zauzeti Kijev. A onda je upoznao hrabrost Ukrajinaca i gvozdenu volju nacija širom svijeta", navedeno je u objavi na zvaničnom Tviter profilu američkog predsjednika.

Bijela kuća: SAD će obezbijediti dodatnih dvije milijarde dolara vojne pomoći

SAD će obezbijediti dodatnih dvije milijarde dolara vojne pomoći za Ukrajinu, saopštio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao za Si-En-En u četvrtak da će Vašington nastaviti da razmatra šta je neophodno i pobrinuće se da obezbijedi da Ukrajina ima sve potrebno oružje da bi uspjela na bojnom polju.

Saliven je istakao da će se Grupa sedam (G7) oglasiti danas povodom novog paketa sankcija koji će uključiti zemlje koje pokušavaju da Rusiji nadomeste proizvode koji su joj uskraćeni zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom.

Kako vrijeme bude odmicalo, nastaviće se smanjenje kvaliteta i kapaciteta ruske privrede, navodi Saliven.

Ambasador EU: Kineski dokument nije mirovni prijedlog, proučićemo stavove Pekinga

Ambasador EU u Kini Horhe Toledo rekao je danas na brifingu za novinare u Pekingu da kineski dokument nije mirovni prijedlog i da će Unija proučiti kineske stavove, prenosi Rojters.

"Ako je dokument pozitivan znak za Ukrajinu, onda je to pozitivan znak za EU, iako pomno proučavamo papir", naveo je Toledo.

Ukrajina je ocijenila da je kineski dokument dobar znak i saopštila da očekuje da Kina bude aktivnija u podršci Kijevu.

Otpravnica poslova ukrajinske ambasade Žana Leščinska rekla je na istom brifingu da se nada da Kina poziva i Rusiju da zaustavi rat i povuče svoje trupe.

Očekuje se da će kineski predsjednik Si Đinping danas održati "mirovni govor".

Kina objavila dokument od 12 tačaka za Ukrajinu

Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize", koji je objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, prenosi Si-En-En.

Poslije svake tačke sledi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne prijedloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.

U dokumentu se navodi sljedećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rješavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbjednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdijevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana