Globalna sajber prijetnja: Kako Akira parališe svijet

GS
Globalna sajber prijetnja: Kako Akira parališe svijet

SPLIT - Vazdušna luka Sveti Jeronim od sinoć se nalazi pod hakerskim napadom koji je srušio veb stranicu aerodroma, prizemljio letove i prisilio zaposlene na ručnu prijavu putnika da bi se ponovo uspostavili letovi.

Nakon napada primili su obavještenje o otkupnini, ali vlada i direktor aerodroma Lukša Novak odlučili su da neće pregovarati s napadačima, već da će cijeli sistem izgraditi od nule. Potvrdili su za Indeks.hr da je odgovornost za hakerski napad preuzela grupa Akira.

Ko je Akira?

Radi se o novoj, ali vrlo aktivnoj grupi čiji rad prati Tomislav Vazdar, stručnjak za bezbjednost informacionih sistema. Pojasnio je da je riječ o grupi za Ransomware, vrsti zlonamjernog softvera koji šifruje ili blokira pristup podacima na zaraženom sistemu, napade koja se pojavila u martu 2023. godine i ubrzo postala značajna prijetnja u svijetu kibernetičke bezbjednosti.

U svega nekoliko mjeseci Akira je prikupila 42 miliona dolara u otkupninama od preko 250 žrtava širom SAD-a, Evrope i Australije. 

Njihova taktika dvostruke ucjene, koja kombinuje krađu podataka i šifrovanje sistema, izazvala je haos među organizacijama koje su posljedično bile primorane da ojačaju svoje odbrambene mjere.

- Vlade i agencije za sajber bezbjednost širom svijeta, uključujući FBI, CISA, EUROPOL i Nacionalni centar za sajber bezbjednost Holandije, i dalje pomno prate aktivnosti Akire, koja pokazuje izuzetnu prilagodljivost, koristeći varijante ransomvera prilagođene za Windows i Linux operativne sisteme, objasnio je stručnjak Tomislav Vazdar.

Ruska grupa proistekla iz Conti

Akira, dodaje, koristi napredne algoritme za enkripciju te su posebno vješti u brisanju shadow kopija kako bi dodatno otežali oporavak sistema. Radi se o ruskoj grupi koja je nastala nakon raspada zloglasne ransomver grupe Conti.

- To je bio spoj Ukrajinaca i Rusa, kada su zaratili, oni su se raspali na više grupa. Njihovi napadi bili su poznati po svojoj brutalnoj efikasnosti i visokoj otkupnini koju su zahtijevali od svojih žrtava. Conti je bio odgovoran za niz visoko profilnih napada na različite organizacije širom svijeta, što ih je svrstalo među najopasnije sajber prijetnje tog vremena. Ova nova grupa Akira brzo je pokazala koliko je sposobna, koristeći znanje i resurse bivšeg Contija, kako bi nastavila sa sajber napadima širom svijeta. Sada oni predstavljaju značajnu prijetnju na globalnom nivou, tvrdi Vazdar, prenosi Indeks.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana