Ukrajinske snage ispalile kasetne granate na Gorlovku

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 594 dana. Tri osobe su stradale, među kojima i jedno dijete, u ukrajinskom napadu dronom na Belgorod, saopštio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajinski zvaničnici revidirali su broj poginulih u ruskom raketnom udaru na školu u gradu Nikopolju u centralnoj ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk sa tri na četiri.

Ukrajinske snage ispalile kasetne granate na Gorlovku

Ukrajinske snage ispalile su u 14.50 četiri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Ukrajina: Broj poginulih u ruskom napadu na Grozu povećan na 59

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Groza na sjeveroistoku Ukrajine povećao se na 59, nakon što je policija završila identifikaciju žrtava, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Ukrajina je saopštila da je ruska raketa prošle sedmice pogodila kafić u selu u oblasti Harkova, kada su se ljudi okupili povodom pogibije jednog ukrajinskog vojnika.

"Sve žrtve su mještani, bili su penzioneri, medicinari, poljoprivrednici, nastavnici, preduzetnici. Svi su bili civili. Poginule su cijele porodice od nekoliko generacija", naveo je Klimenko.

Broj žrtava u Grozi je jedan od najvećih među civilima od početka rata u Ukrajini. Forenzičari su radili danonoćno šest dana da bi identifikovali sve žrtve. 

Ukrajinska služba bezbjednosti optužila je dvojicu mještana, za koje kažu da su pobegli u Rusiju, da su pomogli u navođenju raketnog udara.

Ukrajinske snage ispalile su u 14.50 četiri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Oružane snage Rusije likvidirale su gotovo 105 ukrajinskih vojnika na kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su napadima borbene avijacije uništile ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod Avdejevke, Belogorovke, Kurdjumovke i Marjinke;

Oružane snage Rusije odbile su sedam kontranapada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana presrela šest raketa "hajmars" i uništila 39 ukrajinskih dronova;

Oružane snage Rusije su na zaporoškom pravcu odbile dva napada borbenih aviona ukrajinske vojske na području Rabotina;

Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su na donjeckom pravcu tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 340 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su skladišta avijacionog naoružanja Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti;

Oružane snage Rusije gađale su ukrajinsku vojsku na području Urožajnog i Novomihajlovke, protivnik je na južnodonjeckom pravcu izgubio gotovo 165 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su stanicu za radioelektronsku borbu i skladište municije na području grada Berislava u Hersonskoj oblasti;

Na području grada Izmaila u Odeskoj oblasti uništeno je skladište vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine;
Na području naselja Solončaki u Nikolajevskoj oblasti uništen je hangar sa desantnim čamcima Oružanih snaga Ukrajine.

U Nikolajevu na jugu Ukrajine odjeknula je eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.

„Eksplozija u Nikolajevu. Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je poslije nje. Vazdušne snage upozorile su na raketnu opasnost za južne oblasti", saopštio je portal „Klimenko tajm".

U Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Kijev: Rusija noćas napala dronovima "šahed", uništeno 28 letjelica

Ruske snage su tokom noći napale Ukrajinu dronovima. Lansirano je više od 30 dronova "šahed", od kojih je protivvazduhoplovna odbrana oborila 28, tvrdi Kijev.

Prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ruske snage su izvele napad jurišnim bespilotnim letjelicama tipa "šahed" iz sjevernog i južnog pravca – Belgorodske oblasti i sa rta Čauda na Krimu, preneo je Unijan.

"Ukupno su lansirana 33 drona. Neprijateljske bespilotne letelice su letjele u različitim pravcima, tako da je protivvazdušna odbrana djelovala u najmanje šest regiona Ukrajine. Bile su uključene avijacija, protivvazduhoplovne raketne snage, pokretne vatrene grupe, jedinice za elektronsko ratovanje i odbijanje vazdušnog napada", navedeno je u saopštenju.

Snagama i sredstvima Ratnog vazduhoplovstva, u saradnji sa PVO ukrajinskih odbrambenih snaga, uništeno je ukupno 28 neprijateljskih dronova, tvrdi Kijev.

Danska i Češka poslaće vojnu tehniku Oružanim snagama Ukrajine 

Danska i Češka poslaće vojnu tehniku Oružanim snagama Ukrajine iz čeških fabrika i skladišta, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane.

„Ovo je značajna donacija tehnike koja je veoma tražena u Ukrajini", rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen.

Kako se navodi u saopštenju danskog Ministarstva odbrane, narednih mjeseci, Danska i Češka će isporučiti ukrajinskim snagama borbena vozila pešadije, tenkove, teško naoružanje i druge vrste naoružanja sa proizvodnih linija i skladišta u Češkoj.

Prema saopštenju, Češka namjerava da u prvoj partiji isporuči oko 50 borbenih vozila pješadije i tenkova, opremu za elektronsko ratovanje i artiljerijsku municiju. Napominje se da će među isporučenim sistemima biti moderno češko naoružanje.

Osim toga, zemlje namjeravaju da isporuče sedam hiljada komada protivtenkovskog oružja i „značajan broj" protivdronskih sistema, dodaje se u saopštenju.

Rusija noćas napala Ukrajinu dronovima

Ruske snage su tokom noći ponovo napale Ukrajinu dronovima, lansirano je više od tri desetine dronova “Šahed”, od kojih je protivvazdušna odbrana oborila 28.

Prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ruske snage su izvele napad jurišnim bespilotnim letelicama tipa “Šahed” iz sjevernog i južnog pravca - Belgorodske oblasti i sa rta Čauda na Krimu, prenio je Unian.

-Ukupno su bila lansirana 33 „Šaheda“. Neprijateljske bespilotne letjelice su letjele u različitim pravcima, tako da je protivvazdušna odbrana djelovala u najmanje šest regiona Ukrajine. Bile su uključene avijacija, protivvazdušne raketne snage, pokretne vatrene grupe, jedinice za elektronsko ratovanje i odbijanje vazdušnog napada - navodi se u saopštenju.

Snagama i sredstvima Ratnog vazduhoplovstva, u saradnji sa PVO ukrajinskih odbrambenih snaga, uništeno je ukupno 28 neprijateljskih dronova.

Istovremeno, Južne odbrambene snage su navele da je noćni napad neprijatelja bio usmjeren na lučku infrastrukturu Dunavskog regiona.

U udaru su oštećene zgrade magacina u lučkoj oblasti na jugu oblasti Odesa, kao i privatne kuće, dok su požare koji su izbili, vatrogasci odmah ugasili.

Za sada se zna da je jedan civil ranjen u napadima.

Prema riječima načelnika Odeske regionalne vojne uprave Olega Kipera jedna žena, rođena 1935. godine, zadobila je opekotine i u bolnici dobija neophodnu medicinsku negu.

Zelenski: Ukrajinske snage odbijaju ruske napade u Avdijivki

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je danas da ukrajinske trupe odbijaju napade u istočnom gradu Avdijivki, gdje su se ove nedjelje intenzivirale borbe protiv ruskih snaga.

-Avdijevka. Držimo se. Ukrajinska hrabrost i jedinstvo će odrediti kako će se ovaj rat završiti - napisao je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su ranije saopštili da su ruske snage pokrenule ofanzivu na Avdijivku. Prema pisanju američkih medija, ukrajinska vojska je ove nedjelje odbila tenkovske napade u jednom od najžešćih napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Antonov: Amerika može lako riješiti sukob obustavom isporuka oružja

SAD mogu lako da postignu rješenje oružanog sukoba u Ukrajini zaustavljanjem isporuka vojne pomoći Kijevu, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je komentarisao paket pomoći od 200 miliona dolara koji su SAD izdvojile za potrebe odbrane Ukrajine.

-SAD mogu lako i brzo da riješe konflikt zaustavljanjem isporuka vojne pomoći Ukrajini - naveo je Antonov u saopštenju koje je Ambasada objavila na “Telegramu“.

Gladkov: U padu ukrajinskog drona stradale tri osobe, među njima i dijete

Tri osobe su stradale, među kojima i jedno dijete, u ukrajinskom napadu dronom na Belgorod, saopštio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

-Usljed pada bespilotne letjelice uništene su dvije stambene zgrade, dok je oštećeno nekoliko objekata i automobila. Tri osobe su poginule, od kojih je jedna malo dijete - napisao je Gladkov na Telegramu, prenosi TASS.

Naveo je da su još dvije osobe u kritičnom stanju i da se nalaze na intenzivnoj njezi.

- Ljekari čine sve da spasu živote ranjenih - naveo je Gladkov.

Broj poginulih u Nikopolju porastao na četiri

Ukrajinski zvaničnici revidirali su broj poginulih u ruskom raketnom udaru na školu u gradu Nikopolju u centralnoj ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk sa tri na četiri, navodi  Gardijan.

-U ruskom udaru poginule su četiri osobe – 72-godišnji muškarac i tri žene od 69, 67 i 60 godina - rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko na Telegramu.

Dvjema povrijeđenima je ukazana ljekarska pomoć, dodao je Klimenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana