​​​​​​​Gladkov: Šest osoba povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

GS/Agencije
​​​​​​​Gladkov: Šest osoba povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini traje 549 dana. Ruska protivvazdušna odbrana uništila je rano jutros ukrajinski dron iznad Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.U krajinska vojnoobavještajna agencija (GRU) saopštila je da je ukrajinski dron pogodio rusku vojnu bazu na Krimu, dok lokalno stanovništvo tvrdi da ima žrtava.

Sudar dva trenažna aviona u Ukrajini, poginula tri pilota

Tri ukrajinska pilota su poginula nakon što su se dva trenažna aviona L-39 sudarila u vazduhu u centralnoj Ukrajini, saopštile su vazduhoplovne snage te zemlje.

Nesreća se dogodila u petak iznad Žitomirske oblasti, koja se nalazi zapadno od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo izrazilo je saučešće porodicama žrtava.

"Ovo je bolan i nepopravljiv gubitak za sve nas", navodi se u saučešću objavljenom na Telegramu.

Advokati Evana Gerškovića uložili žalbu na produženje njegovog pritvora

Advokati američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je u Rusiji optužen za navodnu špijunažu, uložili su žalbu na poslednje produženje njegovog pritvora u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti.

"Sud je primio žalbu odbrane Gerškoviča", rekao je izvor ruskoj agenciji. Sud u Moskvi produžio je ranije za tri meseca pritvor američkom novinaru "Vol strit džurnala" , uhapšenom u martu zbog navodne špijunaže.

Tokom kratkog saslušanja, sud je naložio da Gerškovič ostane u zatvoru do 30. novembra, prema izveštaju ruskih medija. FSB Rusije je 30. marta saopštio da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu zbog sumnje da je špijunirao u korist vlade SAD.

Sinegubov: Dvije osobe stradale u ruskom granatiranju Harkovske oblasti

Dvije osobe su poginule, a jedna je ranjena u ruskom granatiranju kafića u mestu Podoli na istoku Ukrajine, saopštio je danas guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

- Neprijatelj je pogodio civilni objekat - kafić u kom su se tokom dana nalazili lokalni stanovnici - napisao je Sinegubov na Telegramu.

Dodao je da su na licu mjesta pripadnici policije i hitne pomocći.

Gladkov: Šest osoba povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

Šest osoba povrijeđeno je danas u granatiranju ruske pogranične Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane kasetnom municijom, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da je šest civila u selu Urazovo zadobilo povrede od gelera, kao i da je jedan muškarac u kritičnom stanju.

Gladkov je rekao da je oštećeno 16 kuća, društvenih i sportskih objekata, dva preduzeća, četiri automobila, a pokidan je i dalekovod.

Oružane snage Ukrajine danas su takođe pokušale da napadnu Belgorodsku oblast bespilotnom letjelicom, prenose RIA Novosti.

Agencija navodi da je teritorija Belgorodske oblasti, posebno oblasti koje se graniče sa Ukrajinom, gotovo svakodnevno na meti granatiranju i napadima dronova.

Uništeni dronovi iznad Moskve i Belgoroda

Sistemi ruske protivazdušne odbrane uništili su ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad regiona Belgorod, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

- Ukrajinske snage pokušale su jutros da izvrše teroristički napad dronom na ruske objekte. Protivazdušni sistemi uništili su dron u oblasti Šebekinski u regionu Belgorod - navodi se u saopštenju.

Nešto ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je, takođe, ometen pokušaj napada dronom na objekte u Moskvi i regionu Moskve.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da je ruska protivazdušna odbrana uništila bespilotnu letjelicu koja se približavala prijestonici u oblasti Istra u regionu Moskve i da nije bilo žrtava niti štete.

Trudo: G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je danas da lideri G7 shvataju da bi rat u Ukrajini mogao da potraje, ali da su spremni da podržavaju Kijev koliko god bude potrebno.

 -Uvijek smo znali da će ovo biti dug proces. Svakako, na osnovu razgovora koje smo vodili u G7 i NATO-u, spremni smo za rat koji će trajati koliko god treba jer ne možemo i ne smijemo da dozvolimo da Rusija pobijedi - rekao je Trudo na marginama Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu u Vankuveru, prenosi Blumberg.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do povećanog geostrateškog interesovanja za globalni Arktik, a kada se Švedska bude pridružila NATO, Rusija će biti jedina arktička nacija koja nije članica Alijanse, navodi agencija.

Trudo ističe da je kanadska vlada, u međuvremenu, obećala da će izdvojiti 40 milijardi dolara u narednih 20 godina za nadogradnju Norada, kontinentalnog sistema protivvazdušne odbrane, i obavezala se da će zastarjele CF-18 zamijeniti borbenim avionima F-35, dijelom i zbog zabrinutosti za bezbjednost na Arktiku.

Kijev: Ukrajina pogodila rusku vojnu bazu na Krimu

Ukrajinska vojnoobavještajna agencija (GRU) saopštila je da je ukrajinski dron pogodio rusku vojnu bazu na Krimu, dok lokalno stanovništvo tvrdi da ima žrtava.

Zvaničnici GRU naveli su da je u napadu pogođena 126. brigada obalske odbrane sa sjedištem u gradu Perevaljnoje, udaljenom više od 200 kilometara od teritorije koju je pod kontrolom Kijeva.

-Potvrđujemo da je došlo do pogotka - rekao je portparol GRU Andrij Jusov za portal Liga.Net, prenosi Rojters.

Stanovnici Perevaljnojeg na Telegramu pišu da su čuli eksplozije iz vojne baze i tvrde da ima poginulih.

-Dvije osobe su poginule na poligonu, a jedna je prebačena u bolnicu u teškom stanju - napisao je jedan od korisnika Telegrama, dok je drugi naveo da je zatvoren ulazak u grad.

Rusija izvela vojne vježbe u cilju sprečavanja prolaska stranih brodova

Ruska Sjeverna flota izvela je ovog mjeseca mornaričke vježbe u Barencovom moru u cilju sprečavanja neovlašćenog prolaska stranih brodova kroz ruske vode.

- Tokom vežbi, posada velikog protivpodmorničkog broda 'Viceadmiral Kulakov' razradila je scenario za suzbijanje dejstava lažnog broda uljeza - navodi se u saopštenju Sjeverne flote, prenosi agencija Interfaks.

Dodaje se da je simulirana situacija u kojoj se strani brod pojavljuje na ruskoj granici i ne odgovara na zahtjeve ruske vojske.

Vežbe su počele 10. avgusta, ali se ne navodi datum završetka.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron iznad Moskve

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je rano jutros ukrajinski dron iznad Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako se precizira u saopštenju, dron je oboren iznad moskovske četvrti Istra, prenijela je agencija Tass.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je na svom Telegram kanalu da je dron oboren dok se približavao centru prestonice, kao i da nije bilo povređenih u ovom incidentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana