Gladkočub: Mogući dodatni potresi u narednih nekoliko godina

Srna
Gladkočub: Mogući dodatni potresi u narednih nekoliko godina

IRKUTSK- Naknadni manji potresi nakon razarajućeg zemljotresa koji je na Bliskom istoku usmrtio gotovo 5.000 ljudi mogli bi da se osjete narednih nekoliko godina, izjavio je za TASS direktor Instituta za proučavanje zemljine kore u sibirskom ogranku Ruske akademije nauka Dmitrij Gladkočub.

"Ti manji potresi mogu se osjetiti nekoliko godina. To je dug proces", rekao je Gladkočub, podsjećajući na zemljotrese u Rusiji i Mongoliji nakon kojih su se manji potresi dešavali još godinu ili dvije.

On je objasnio da, baš kao što se sibirska i amurska tektonska ploča kreću u Rusiji sa zonama trenja koje se pojavljuju između njih, anadolska i arabijska ploča se pomjeraju u Turskoj, gde druga pritiska prvu.

"Postoji prelom gdje se trenutno mnogo deformacija oslobađa na ovaj način", istakao je Gladkočub.

Prema njegovim riječima, u Turskoj je registrovano gotovo 400 manjih potresa nakon prvog zemljotresa.

Direktor turske Uprave za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama /AFAD/ Orhan Tatar izjavio je da je do sada u Turskoj nakon zemljotresa poginula najmanje 3.381, a da je povrijeđeno najmanje 20.436 ljudi.

Tatar je dodao da je uništeno ukupno 5.575 zgrada.

U izvještajima sirijskih vlasti i spasilaca u oblastima na sjeverozapadu zemlje koje kontrolišu pobunjenici navodi se da je u Siriji do sada poginulo 1.444, a povrijeđeno oko 3.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana