Geopolitička situacija testira odnose Vatikana i Ruske pravoslavne crkve

Srna
Foto: RussiaBeyondSerbia

MOSKVA-Odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve su s vremena na vrijeme na ozbiljnom iskušenju zbog spoljnih okolnosti, ali manje ili više uspječno prolaze test izazovnog političkog okruženja, rekao je portparol Moskovske patrijaršije jeromonah Stefan.

Jeromonah Stefan je naveo da ove dvije crkve ne mogu a da ne budu svjesne svoje odgovornosti za budućnost hrišćanske civilizacije i upravo je to faktor koji inspiriše Rusku pravoslavnu crkvu da učini sve što može da podrži bilateralne odnose.

On je dodao da se stavovi dvije crkve poklapaju o cijelom nizu pitanja, ali da to istovremeno ne isključuje nesuglasice o određenim temama i pitanjima koja zahtijevaju diskusiju, uključujući i aktuelno izazovno geopolitičko okruženje.

Prema njegovim riječima, nivo interakcije dvije crkve dostignut ranije omogućava da linije komunikacije budu otvorene i, na taj način, zadrže potencijal za takve diskusije.

"Direktna komunikacija između arhijereja dvije crkve i značaj koji su i patrijarh Kiril i papa Franjo pridavali takvim vezama predstavljaju kritičnu tačku u arhitekturi bilateralnih veza, posebno naših sadašnjih veza", rekao je jeromonah Stevan agenciji TASS " povodom 10. godišnjice od ustoličenja poglavara Rimokatoličke crkve. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana