Generalnom sekretaru Antoniju Guterešu zabranjen ulazak u Izrael, ovo je razlog

Agencije
Generalnom sekretaru Antoniju Guterešu zabranjen ulazak u Izrael, ovo je razlog

Izrael je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša proglasio "personom non grata" i zabranio mu ulazak u zemlju, navodeći da će ostati upamćen "kao mrlja u istoriji UN".

Objavljujući odluku na društvenim mrežama, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je rekao da je odluka donešena jer Gutereš nije osudio napad Irana na Izrael.

– Danas sam proglasio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša personom non grata u Izraelu i zabranio mu ulazak u zemlju. Onaj ko ne može nedvosmisleno da osudi gnusni napad Irana na Izrael, kao što je to učinila skoro svaka zemlja u svijetu, ne zaslužuje da kroči na izraelsko tlo – poručio je Kac.

Iran je juče ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael, nakon što je izraelska vojska započela kopnenu ofanzivu na teritoriju Libana. Glavni cilj ove operacije je uništenje tunela i baza Hezbolaha na jugu Libana.

Gutereš je nakon napada Irana na Izrael izdao kratko saopštenje u kojem govori o “najnovijim napadima na Bliskom istoku” i osuđuje sukob “koji sve više eskalira”, prenosi Blic.

Prošlog mjeseca članice UN su velikom većinom podržale neobavezujući prijedlog kojim se Izrael poziva da okonča skoro šest decenija dugu okupaciju palestinskih teritorija Zapadne obale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana