Gdje je otišao Puđdemon nakon mitinga u Barseloni

Tanjug
Gdje je otišao Puđdemon nakon mitinga u Barseloni

BARSELONA - Bivši katalonski predsjednik Karles Puđdemon danas je stigao u Belgiju, nakon što je u četvrtak pobjegao sa mitinga u Barseloni prije nego što je policija uspjela da ga uhapsi na osnovu naloga koji je za njim izdat, saopštila je njegova partija Junts.

Članovi Juntsa su za lokalni radio rekli da nisu sigurni da li je Puđdemon stigao u Vaterlu, gdje je godinama živio u samonametnutom egzilu nakon neuspješnog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017, nakon čega je Madrid izdao nalog za njegovo hapšenje.

Separatistička stranka Junts upozorila je da će povući podršku španskom premijeru Pedru Sančezu ukoliko nedavno usvojen zakon o amnestiji za članove pokreta nezavisnosti ne bude primijenjen i na Puđdemona i dvojicu saradnika, piše Rojters.

Puđdemonov saradnik Žordi Turul je poručio da je Puđdemon došao u Španiju da prisustvuje glasanju za novog predsjednika regiona u katalonskom parlamentu, što je njegovo političko pravo, a ne da bude uhapšen.

Ipak, umjesto da prošeta od mjesta mitinga do zgrade parlamenta, Puđdemon je ušao u automobil, a zatim u kratkom roku odlučio da ode.

Miting je održan u četvrtak prije polaganja zakletve socijaliste Salvadora Ilja za novog predsjednika tog španskog regiona u zgradi parlamenta Katalonije u Barseloni.

Puđdemon je na mitingu poručio da ima za cilj da oživi separatistički pokret u Kataloniji koji se završio nakon neuspješnog referenduma 2017, koji je Madrid proglasio nezakonitim. Nedugo nakon toga, pojedini separatisti su pobjegli u inostranstvo, a ranije ove godine je usvojen zakon o amnestiji, ali on ne važi za Puđdemona i nekoliko njegovih saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana