Gavrilov: Nesuglasice Zelenskog i Zalužnog razlog posjete Njulandove

SRNA
Gavrilov: Nesuglasice Zelenskog i Zalužnog razlog posjete Njulandove

MOSKVA- Zamjenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Njuland doputovala je u posjetu Kijevu kako bi dobila uvid u sukob između predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg ukrajinskih Oružanih snaga Valerija Zalužnog, izjavio je glavni delegat Rusije za vojnu bezbjednost i kontrolu oružja pri međunarodnim organizacijama u Beču Konstantin Gavrilov.

"Njulandova je tamo s razlogom, očigledno da sredi stvari i raščisti ovaj sukob između Zelenskog i Zalužnog i da sazna šta se zaista događa i kako bi moglo da se završi", rekao je Gavrilov za televiziju "Rusija-24".

On je istakao da će Amerikanci, prema njegovom mišljenju, sprovoditi istrage. "Biće razgovora, mislim sa Zalužnim, predsjednikom Zelenskim i slično. Biće iznesene preporuke", naveo je Gavrilov na pitanje u vezi sa ciljevima posjete Njulandove.

Gavrilov je izrazio uvjerenje da Njulandova nije dobila zadatak da pomiri Zelenskog i Zalužnog, prenio je TASS. "Otišlo je predaleko. Nije vjerovatno bilo kakvo pomirenje", naglasio je Gavrilov. Gavrilov je dodao da za Rusiju nije važno ko će biti glavnokomandujući ukrajinske vojske - Zalužni ili neko drugi.

Bivši poslanik u Vrhovnoj radi Borislav Bereza rekao je 29. januara da je Zalužni smijenjen sa funkcije načelnika generalštaba ukrajinske vojske. Poslanik u Vrhovnoj radi Aleksej Gončarenko izjavio je da je Zalužni obaviješten o ostavci, ali da nije bilo odgovarajućeg dekreta.

Portparol ukrajinskog predsjednika Sergej Nikiforov rekao je kasnije da Zelenski nije otpustio Zalužnog. Međutim, u ukrajinskim medijima i društvenim mrežama nastavljaju se spekulacije o sudbini Zalužnog.

Pozivajući se na izvore na visokom nivou u Kijevu, "Vašington post" je juče objavio da će Zalužni za sada ostati na svom mjestu, ali da je odluka o njegovoj ostavci već donesena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da postoje brojna pitanja u vezi sa vijestima o Zalužnom, ali da je očigledno da "sve ide naopako za kijevski režim", dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla da situacija u vezi sa smjenom Zalužnog odražava agoniju i "raspad državnosti Ukrajine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana