Gauk: Balans oko Ukrajine je izazov

Agencije
Gauk: Balans oko Ukrajine je izazov

Prag - Predsjednik Nemačke Joahim Gauk odbacio je danas u Pragu kritike da je Njemačka zbog ekonomskih interesa suviše uzdržana prema ukrajinskoj krizi.

"Nemaju svi u Evropi takav stav. Poznat je i stav SAD. Njemačka vlada je u veoma osjetljivom položaju. Neki joj zamjeraju uzdržanost zbog ekonomskih interesa. Ali i sami planovi ekonomskih sankcija mogu da ugroze pregovore. Naći balans je najveći izazov. Sa velikim poštovanjem pratim napore njemačke vlade", kazao je Gauk nakon susreta sa predsjednikom Milošem Zemanom.

Njemački predsjednik je istakao da njegova zemlja korake koje preduzima da s jedne strane zaštiti Ukrajinu, a sa druge da ne zatvori vrata za razgovore sa Rusijom, neće činiti samostalno, već zajedno sa zapadnim partnerima.

Joahim Gauk kao pozitivan signal ocijenio je i oslobađanje otetih posmatrača vojne misije u Ukrajini uz pomoć Rusije i OEBS-a.

"Smatram da je pozicija Njemačke opravdano uzdržana, a ne isprazno radikalna. Trgovinske sankcije još nikome nisu donijele korist. Na Kubi su bile 40 godina, a 40 godina njome vlada diktator. Treba nastojati, ako je moguće mirnim sredstvima, ali i odvraćajućom snagom NATO, doći do toga da ne bude postavljan samo izbor 'ili invazija ili gradjanski rat'", složio se i češki predsjednik Zeman.

Češki predsjednik je povodom otmice vojnih posmatrača na istoku Ukrajine od strane proruskih separatista izrazio sumnju u to da vlasti u Kijevu kontrolišu u potpunosti i samu ukrajinsku armiju.

Zeman je apelovao da treba učiniti sve da u Ukrajini proteknu slobodni izbori pod strogom kontrolom OEBS-a.

"Ako rusko jezično stanovništvo Ukrajine želi da bojkotuje te izbore, to radi protiv svojih interesa zato što upravo te grupe stanovnika mogu da osjetno utiču na ishod izbora. Bojkot ne vodi ničemu, a biće na štetu onih koji su ga sproveli", kazao je Zeman.

Joahim Gauk počeo je danas trodnevnu posjetu Češkoj tokom koje će, pored razgovora sa češkim državnim vrhom, predsjednikom, premijerom i predsjednicima oba doma češkog parlamenta, posjetiti i nekadašnji nacistički koncentracioni logor Terezin gdje će odati poštu žrtvama holokausta.

Na kraju posjete, u srijedu, obići će najveću češku fabriku automobila, Škoda u Mladoj Boleslavi koja posluje još od početka 1990-tih godina u sastavu njemačkog koncerna Folksvagen i uzima se kao primjer jedne od najuspješnijih privatizacija i stranih ulaganja u srednjoj Evropi nakon pada "Gvozdene zavjese".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana