Izrael: Najmanje 25 palestinskih militanata i tri vojnika IDF poginula u Gazi

GS/Agencije
Izrael: Najmanje 25 palestinskih militanata i tri vojnika IDF poginula u Gazi

TEL AVIV, GAZA - Rat Izraela i Hamasa traje 117 dana. Pripadnici izraelskog ratnog kabineta raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar kabineta, piše „Gardijan“.

Izrael: Najmanje 25 palestinskih militanata i tri vojnika IDF poginula u Gazi

Izraelske snage ubile su najmanje 25 palestinskih militanata u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U borbama u sjevernim i južnim dijelovima te palestinske enklave stradala su tri izraelska vojnika, dodaje se u saopštenju IDF, prenosi Rojters.

kuća pozvala Katar da izvrši pritisak na Hamas kako bi se oslobodili taoci

Američki savjetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven pozvao je katarskog premijera Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija da se ''izvrše svi potrebni pritisci na palestinsku militantnu grupu Hamas kako bi se obezbedilo oslobađanje talaca bez odlaganja'', saopšteno je iz Bijele kuće.

Kako prenosi "Tajms of Izrael", riječ je o ''najvećem nastojanju'' administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena da utiče na Katar kako bi se izvršio pritisak na Hamas.

Al Tani je ranije istakao da su takvi pozivi beskorisni, jer Doha zapravo nema uticaj na Hamas.

- Ne vidimo da je Katar supersila koja može da nametne nešto ovoj ili drugoj strani. To što lideri Hamasa posjećuju Dohu ne znači da to predstavlja polugu koju možemo upotrijebiti. Mi to vidimo kao kanal komunikacije koji koristimo u dobre svrhe - rekao je Al Tani.

Gardijan: Izraelski ratni kabinet raspravljao o nacrtu sporazuma o prekidu vatre

Pripadnici izraelskog ratnog kabineta raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar kabineta, piše „Gardijan“.

Prijedlog sporazuma su u nedjelju pripremili zvaničnici Egipta, Katara, SAD i Izraela, na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu učestvovali pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, koja drži taoce u Pojasu Gaze.

Londonski "Gardijan" prenosi da glavna prepreka za postizanje dogovora predstavlja trajanje prekida vatre, pri čemu Izrael traži da prekid bude samo privremen, dok su pripadnici Hamasa ranije tražili trajni prekid vatre.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je saopšteno da su navodi o velikim izraelskim ustupcima u potencijalnom dogovoru netačni.

- Stav premijera je dosljedan - rat će se završiti tek kada se ostvare svi ciljevi, izraelska vojska se neće povući iz Pojasa Gaze, i ni hiljade terorista neće biti oslobođene - navodi se u saopštenju.

Lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je da je ta palestinska organizacija dobila prijedlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava, kao i da će posjetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana