Galuzin: Brisel žrtva američko-britanske smicalice

Srna
Galuzin: Brisel žrtva američko-britanske smicalice

MOSKVA - Brisel pomaže Londonu i Vašingtonu uništavanjem veza sa Rusijom, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

Visokorangirani ruski diplomata optužio je EU da je postala žrtva američko-britanske smisalice u Ukrajini i da je izgubila šansu da postane nezavisni igrač u multipolarnom svijetu.

On je rekao da je sprečavanje Njemačke, Francuske i Rusije da se udruže već dugo cilj Vašingtona i njegovih najbližih saveznika.

"Zbog političkih mahinacija SAD i Britanije, prilika za konstruktivnu saradnju koja uključuje Rusiju, u cilju stvaranja nezavisnog centra moći na evropskom kontinentu, izgubljena je već decenijama", naglasio je Galuzin.

Galuzin je pomenuo oružani puč u Kijevu 2014. godine i eskalaciju tenzija između Rusije i Ukrajine koja je uslijedila, što je dovelo do vojnog sukoba prošle godine.

On je napomenuo da Vašington koristi Ukrajinu kao "oruđe, čak i potrošni materijal" u pokušaju da očuva svoju svjetsku hegemoniju.

Galuzin je istakao da je sabotaža gasovoda "Sjevernog toka" prošle jeseni "jasno je pokazala dokle su spremni da idu "oni koji nisu zainteresovani za obostrano korisnu saradnju između Rusije i evropskih država".

"Što se tiče sukoba sa Rusijom, EU je bila prinuđena da ostavi za sobom svaku nezavisnost i bezuslovno se pridržava kursa SAD", naveo je Galuzin.

Prema njegovim riječima, ta odluka je rezultirala "brzim smanjenjem ekonomskog i političkog uticaja EU u svijetu i pogoršala trendove krize u EU", prenosi "Raša tudej"

Zamjenik ministra govorio je na početku skupa na temu Ukrajine čiji je domaćin bilo Rusko istorijsko društvo. On je rekao da zapadni uticaj u Ukrajini uključuje iskrivljavanje istine o prošlosti nacije.

"Aktuelne ukrajinske vlasti uništavaju sve što je na bilo koji način povezivalo naše narode", dodao je on i izrazio nadu da istoričari mogu pomoći da se na kraju nađe put ka pomirenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana