Galant: Kopnena ofanziva bi mogla da traje tri mjeseca, ali poslije neće biti Hamasa

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

Šesnaesti je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska saopštava da Hezbolah igra veoma opasnu igru, kao i da bi mogao da uvuče Liban u rat. Kanada tvrdi da Izrael ne stoji iza napada na bolnicu u Gazi. Portparol Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama Žilijet Tuma izjavila je da danas u Pojas Gaze iz Egipta nije ušao nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći. Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas da bi predstojeća kopnena ofanziva Izraela na Pojas Gaze mogla da traje tri mjeseca, ali je rekao da će to biti posljednja takva ofanziva.

Izraelski vojnik ubijen, tri ranjena nakon napada Hamasa
Jedan izraelski vojnik je poginuo, a tri su ranjena nakon što je Hamas napao vojnike koji su izvodili akciju na granici sa Pojasom Gaze, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari. 

Kako navodi IDF, "palestinski teroristi" ispalili su protivtenkovsku navođenu raketu na izraelski tenk i inžinjersko vozilo, koji su se nalazili sa zapadne strane ograde na granici, prenosi Tajms of Izrael. 

IDF dodaje da je jedan od tenkova izraelske vojske u znak odmazde, kako navodi, granatirao "terorističku ćeliju".

Akcija je dio potrage vojske za tijelima nestalih Izraelaca i raščišćavanja područja za predstojeću izraelsku kopnenu ofanzivu.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad, dodaje Tajms of Izrael. 

Egipat: Nekoliko graničara lakše povrijeđeno izraelskih od gelera
Nekoliko egipatskih graničara zadobilo je danas lakše povrede kada su ih slučajno pogodili fragmenti granate iz izraelskog tenka, rekao je portparol egipatske vojske.

Izraelska vojska saopštila je ranije da je jedan njen tenk slučajno pogodio egipatsku poziciju blizu granice sa pojasom Gaze.

"Incident se istražuje i detalji se provjeravaju. Izraelske odbrambene snage izražavaju žaljenje zbog incidenta", navodi se u saopštenju izraelske vojske, bez preciziranja detalja.

Blinken: Izrael da osmisli strategiju ko će vladati Gazom poslije Hamasa
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da bi Izrael trebalo da osmisli strategiju ko će vladati Pojasom Gaze nakon što Izraelske odbrambene snage (IDF) uklone Hamas, navodeći ''da je čuo od Izraelaca da oni apsolutno nemaju namjeru da vladaju Gazom''.

"Postoje različite ideje o tome šta bi moglo da uslijedi, ali na svemu tome treba da se radi i na tome treba raditi čak i u trenutku kada se Izrael suočava sa direktnom pretnjom", rekao je Blinken za En-Bi-Si.

Upitan da prokomentariše kakva će biti strategija Izraela po pitanju toga ko će vladati Pojasom Gaze nakon završetka rata, Blinken je rekao da nije moguć povratak na status kvo.

"Hamas ne može da bude u poziciji da vlada Gazom i ponovi ono što je uradio. U isto vrijeme, ono što sam čuo od Izraelaca, oni apsolutno nemaju nameru da vladaju Gazom", rekao je američki državni sekretar, prenosi Tajms of Izrael.

On je pojasnio da "nešto mora da se uradi da se osigura da Hamas ne ponovi napad".

"Dakle, nešto mora da se uradi, ali da to ne znači da će Izrael vladati Gazom, što Izraelci i ne žele, niti namjeravaju", rekao je Blinken

Blinken je istakao i da SAD takođe nastavljaju da rade na evakuaciji američkih državljana koji pokušavaju da napuste Gazu, ali i da ih je "Hamas blokirao, pokazujući, još jednom totalno zaneramivanje civila i svakoga ko je ostao zaglavljen u Gazi".

Galant: Kopnena ofanziva bi mogla da traje tri mjeseca, ali posle neće biti Hamasa
Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas da bi predstojeća kopnena ofanziva Izraela na Pojas Gaze mogla da traje tri mjeseca, ali je rekao da će to biti posljednja takva ofanziva, ukoliko Izrael uspije u svojim namjerama da uništi palestinsku militantnu grupu Hamas. 

"Ovo treba da bude posljednji (kopneni) manevar u Gazi, iz prostog razloga što poslije njega neće biti Hamasa. Biće potrebno mjesec, dva mjeseca, tri, ali na kraju neće biti Hamasa", rekao je Galant u komandnom centru izraelski vazduhoplovnih snaga u Tel Avivu.

On je dodao da, prije nego što se, kako je rekao, "neprijatelj suoči sa oklopnim i pešadijskim snagama, suočiće se sa bombama vazdušnih snaga", prenosi Tajms of Izrael. 

"Imam utisak da znate kako to da uradite na smrtonosan, precizan i veoma kvalitetan način, kao što je to do sada dokazano", rekao je Galant zvaničnicima izraleskog vazduhoplovstva. 

UN: U Pojas Gaze danas nije ušao nijedan kamion sa pomoći

Portparol Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Žilijet Tuma izjavila je da danas u Pojas Gaze iz Egipta nije ušao nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći.

Egipatski i izraelski državni mediji izvestili su ranije danas da je 17 kamiona pomoći prešlo u Gazu.

„Do sada nije bilo konvoja“, rekla je Tuma, prenosi Tajms of Izrael.

Novinari Asošiejted presa videli su sedam kamiona sa gorivom koji su krenuli u Gazu, ali su Tuma i izraleska vojska naveli da su ti kamioni odvozili gorivo koje je bilo uskladišteno na prelazu Rafa na strani Pojasa Gaze dublje u teritoriji te palestinske enklave i da gorivo nije ušlo iz Egipta.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u subotu ujutru u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom.

To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu prije dvije nedjelje, nakon napada Hamasa.    

Sukob Hamasa i izraelske vojske unutar Pojasa Gaze
Borci Hamasa sukobili su se sa izraelskim trupama unutar Pojasa Gaze, saopštili su danas iz Hamasovog vojnog krila -  Al-Kasam brigada.

U pitanju je, kako se čini, jedan od prvih sukoba između dve strane na kopnu unutar Pojasa Gaze otkako je izbio rat 7. oktobra, prenio je Si-En-En.

Iz Hamasovog vojnog krila su poručili da su iz zasjede uništili dva izraelska vojna buldožera i tenk, nateravši izraelsku vojsku da se povuče u Izrael bez svojih vozila.

"Vojnici cionističkih snaga koji su upali u zasedu kod Kan Junisa ostavili su svoja vozila i pobjegli istočno od ograde, trčeći", tvrde Al Kasam brigade na društvenim mrežama.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su samo navele da su "hici ispaljeni ka njima kada su prolazili na zapadu, kod ograde sa Pojasom Gaze, u oblasti Kisufim".

"IDF tenk je napao terorističku ćeliju koja je pucala na vojnike", dodao je IDF.

Kibuc Ksufim u Izraelu se nalazi istočno od Kan Junisa.

IDF je potvrdio Si-En-Enu telefonom da su njihove trupe vršile operaciju unutar Gaze tokom incidenta.

Ovo nije prvi put da je IDF potvrdio da je vršio operacije unutar Gaze od početka napada Hamasa 7. oktobra, s obzirom da je IDF 13. oktobra saopštio da je izveo racije unutar Gaze, dodaje američka televizijska mreža.

Eksplozija odjeknula u Gazi kod prelaza Rafa
 Eksplozija i sirene ambulantnih vozila čuli su se danas poslije podne u blizini graničnog prelaza Rafa, između Egipta i Pojasa Gaze, neposredno nakon što je drugi humanitarni konvoj prešao granicu iz Egipta, rekli su očevici, preneo je Rojters.

Uzrok i tačna lokacija eksplozije nisu zasad poznati.

Otkako je počeo konflikt 7. oktobra između militantnog Hamasa i Izraela, bombardovanja prelaza sa strane Pojasa Gaze uništila su zgrade i puteve, kojima je bila potrebna popravka prije nego što je prvi konvoj od 20 kamiona ušao preko Rafe u Gazu u subotu.

U Pojasu Gaze ubijeno 29 zaposlenih u UNRWA
 Najmanje 29 zaposlenih u Agenciji UN za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA) ubijeno je u Pojasu Gaze otkako je palestinsko-izraelski sukob počeo da eskalira, saopštila je danas ta organizacija.
U objavi UNRWA na platformi X je navedeno da su polovina ubijenih bili nastavnici koji su radili u školama te agencije.
"U šoku smo i u žalosti. Sada je potvrđeno da je 29 naših kolega u Gazi ubijeno od 7. oktobra. Polovina ovih kolega bili su nastavnici UNRWA“, navodi agencija u saopštenju na Tviteru.

Drugi konvoj sa humanitarnom pomoći ušao preko prelaza Rafa iz Egipta u Gazu

Konvoj od 17 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je preko prelaza Rafa iz Egipta u južni dio Pojasa Gaze.

To je druga pošiljka humanitarne pomoći u Pojas Gaze od razornog napada Hamasa 7. oktobra na južni dio Izraela, prenio je "Tajms of Izrael"

Ujedinjene nacije procjenjuju da je potrebno oko 100 kamiona dnevno da bi se zadovoljile potrebe stanovnika Gaze.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je juče u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom.

To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu prije dvije nedjelje, nakon napada Hamasa.    

Hezbolah prijeti da će Izrael platiti visoku cijenu u slučaj kopnene ofanzive

Visoki zvaničnik Hezbolaha zaprijetio je danas da će Izrael platiti visoku cijenu kad god da započne kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze i poručio da je njegova militantna grupa sa sjedištem u Libanu već "u srcu bitke".

Komentari zamjenika lidera Hezbolaha, šeika Naima Kasema, uslijedili su nakon što je Izrael granatirao i izveo napade bespilotnim letjelicama na jug Libana, a Hezbolah uzvratio raketama i projektilima prema Izraelu, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Hezbolah je saopštio da je danas ubijeno šest njegovih boraca, što je najveći dnevni broj poginulih od početka izbijanja nasilja prije dvije nedjelje.

Prema riječima Kasema, pojačanje sukoba na libansko-izraelskoj granici za Hezbolah ima jasnu svrhu.

"Pokušavamo da oslabimo izraelskog neprijatelja i damo im do znanja da smo spremni. Zvaničnici Hamasa su jasno rekli da će se Hezbolah pridružiti borbama, ako Izrael započne kopnenu ofanzivu u Gazi", rekao je on.

Ovaj zvaničnik Hezbolaha je predočio da njegova šiitska grupa koju podržava Iran i koja je u savezu sa Hamasom, već utiče na tok sukoba tako što drži tri divizije izraelske vojske raspoređene na sjeveru, umjesto da se pripemaju za borbe u Gazi.

Komentarišući strane zvanice koje su posjetile Liban u protekle dvije nedjelje, tražeći od libanskih zvaničnika da ubijede Hezbolah da ne učestvuje u najnovijem sukobu Hamasa i Izraela, Kasem je poručio: "Mi smo dio te bitke".

Agencija UN: Zbog nedostatka hrane i vode civili u Gazi na ivici katastrofe

Civili u Gazi su "na ivici katastrofe" zbog akutne nestašice hrane, vode i medicinskih zaliha, saopštio je Svjetski program za hranu UN (WFP).

Agencija je saopštila da joj je potrebno 74 miliona dolara za hitne potrebe u Pojasu Gaze za sljedećih 90 dana, prenosi Si-En-En.

Navodi se da prodavnice u Pojasu Gaze imaju rezerve hrane za manje od nedjelju dana i da vlada nestašica prehrambenih proizvoda.

Agencija UN apelovala je na "zaštitu vitalne infrastrukture i zaštitu civila, kako bi mogli da pristupe punktovima i uslugama humanitarne pomoći". 

Tri kamiona WFP-a bila su dio konvoja od 20 kamiona pomoći, koji je u subotu ušao preko graničnog prelaza Rafa u Gazu. 

Još 40 kamiona WWFP čeka u Egiptu da pređu preko graničnog prelaza Rafa i uđu u Gazu, navodi se u izvještaju WFP.

Izrael najavljuje intenzivnije vazdušne udare na sjever Pojasa Gaze

Izrael je danas najavio intenziviranje napada na sjever Pojasa Gaze, dok su istovremeno SAD saopštile da su posvecćene isporukama većih količina humanitarne pomoći Palestincima kojima ponestaju hrana, voda, lijekovi i gorivo.

Palestinski mediji su prenijeli da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u noćašnjem izraelskom napadu na grad Kan na jugu Pojasa Gaze, kao i da izraelska ratna avijacija vrši udare na grad Rafa, na jugu palestinske enklave, prenosi Rojetrs.

Današnji udari uslijedili su nekoliko sati nakon što je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari pozvao građane Gaze da se zbog opasnosti evakuišu prema jugu.

"Radi vaše bezbjednosti krenite ka jugu. Nastavicćemo pojačane napad na područje grada Gaze", rekao je Hagari na subotnjem brifingu za novinare.

U međuvremenu, prvi konvoj humanitarne pomocći koji je propušten u opkoljeni Pojas Gaze stigao je u subotu iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, a Ujedinjene nacije su saopštile da je konvoj od 20 kamiona sa vitalnom humanitarnom pomoći preuzeo palestinski Crveni polumjesec.

Međutim, humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija saopštila je da je obim pomoći koja je ušla u subotu ekvivalent za oko četiri odsto dnevnog prosjeka uvoza potrepština za Pojas Gaze u periodu prije izbijanja sukoba i samo djelić onoga što je potrebno poslije 13 dana izraelske opsade enklave, u kojoj živi 2,3 miliona Palestinaca.

Predsjednik SAD Džozef Bajden, dugogodišnji prijatelj Izraela, pozdravio je dolazak humanitarne pomoći nakon višednevnih intenzivnih pregovora.

On je rekao da su Sjedinjene Američke Države posvećene da se obezbijede veće količine pomoći, koja bi ulazila u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa sa Egiptom.

Izrael je započeo "totalnu opsadu" palestinske enklave nakon šokantnog prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra na južni Izrael u kojem je poginulo oko 1.400 civila.

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze saopštilo je u subotu da je, od početka sukoba, u izraelskim vazdušnim i raketnim udarima poginulo najmanje 4.385 Palestinaca, uključujući stotine djece, kao i da je više od milioni ljudi sa te teritorije raseljeno.

Izrael izveo napad na položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su napale, kako je navedeno, "terorističku ćeliju u južnom Libanu", koja je planirala da izvrši napad protivtenkovskim vođenim projektilima na naselje na teritoriji sjevera Izraela.

Izraelska vojska je objavila snimak napada, prenosi Tajms of Izrael.

Portal navodi da grupa Hezbolah, koju podržava Iran, svakodnevno iz Libana izvodi raketne napade na položaje IDF i gradove na sjeveru Izraela, od početka rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

Ljekari: Najmanje 50 Palestinaca ubijeno noćas u izraelskim udarima na Gazu

Više od 50 Palestinaca ubijeno je noćas u izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze, saopštili su medicinski izvori.

Izrael je najavio da će intenzivirati napade na sjever Pojasa Gaze, navodi Rojters.

Kanada tvrdi: Izrael ne stoji iza napada na bolnicu u Gazi

Ministarstvo odbrane Kanade tvrdi, na osnovu analize svojih obavještajnih službi, da Izrael ne stoji iza napada na bolnicu Al-Ahli u Gazi, koji je izveden 17. oktobra. 

"Nezavisna analiza Obavještajne komande kanadskih snaga ukazuje sa visokim stepenom pouzdanosti da Izrael nije napao bolnicu Al-Ahli 17. oktobra", navedeno je u saopštenju kanadskog ministarstva, prenosi Rojters. 

Napominje se da je eksploziju najvjerovatnije izazvala zalutala raketa ispaljena iz Gaze. 

Nalazi Kanade su slični zaključcima Francuske i SAD, navodi agencija.

Palestinski zvaničnici saopštili su da je 471 osoba poginula u eksploziji u bolnici Al-Ahli 17. oktobra. 

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze optužilo je Izrael za napad, dok Izrael tvrdi da je eksploziju izazvalo neuspjelo lansiranje rakete palestinskih militanata iz Hamasa.

Rusija će inicirati novi sastanak SBUN o palestinsko-izraelskom sukobu

Rusija namjerava da inicira održavanje novog sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kojem bi se razgovaralo o rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

"Definitivno ćemo sazvati novi sastanak Savjeta bezbjednosti. Kao što je praksa pokazala, niko se osim nas ne usuđuje da to uradi", rekao je Poljanski TV kanalu Solovjev.  

Prema njegovim riječima, 10. vanredna specijalna sjednica Generalne skupštine UN o palestinsko-izraelskom sukobu trebalo bi da se nastavi sljedeće sedmice, pošto postoji kolektivni apel arapskih i islamskih država da se ta sjednica nastavi. 

Veoma je važno da svaka zemlja može da izrazi svoj stav, naveo je Poljanski, prenio je TAS S.

SAD su u srijedu vetom blokirale usvajanje nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o palestinsko-izraelskom sukobu, koji je predložio Brazil.

Rusija je bila uzdržana, jer je SB odbacio ruske amandmane na brazilski dokument.

Velika Britanija je takođe bila uzdržana tokom glasanja, a za usvajanje rezolucije glasalo je preostalih 12 članica Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana