G7: Obezbijeđena pomoć za Ukrajinu do početka 2024.

GS/Agencije
G7: Obezbijeđena pomoć za Ukrajinu do početka 2024.

MOSKVA,KIJEV - Rat u Ukrajini ušao ej u 449. dan. Sirene za vazdušnu opasnost tokom noći su se oglasile širom Ukrajine, a u pojedinim oblastima prijavljene su i eksplozije. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak sa predstavnicima vojnih resora, na kojem je bilo riječi o ofanzivi i odbrani. Portparol ruske Istočne bojne grupe Aleksandar Gordejev rekao je da su timovi koji upravljaju višecijevnim raketnim sistemima “grad” pogodili su u posljednja 24 časa položaj ukrajinske vojske i ukrajinsko skladište municije u Zaporoškoj oblasti.

Medvedev: Pregovori mogući samo sa Amerikom

Moskva može da vodi pregovore o Ukrajini samo sa Vašingtonom, i to samo o uslovima poslijeratnog svjetskog poretka, ali je o tome rano govoriti, rekao je zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je o tome rano govoriti, onda pregovori sada uopšte nisu potrebni.

-Možemo da razgovaramo samo sa šefovima, tačnije samo sa Vašingtonom, drugih sagovornika nema, i samo o uslovima poslijeratnog svjetskog poretka, iako je rano o tome govoriti - rekao je Medvedev, komentarišući izjavu predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen da treba odbaciti sve mirovne inicijative koje predviđaju ravnopravne pregovore između Rusije i Ukrajine.

“Fajnenšel tajms”: Kijev ima na raspolaganju pet mjeseci da pokaže “napredak”

Ukrajina ima pet mjeseci na raspolaganju da pokaže stanoviti “napredak” SAD i drugim pristalicama sa Zapada, da ih ubijedi u svoje planove za sukob sa Rusijom, piše list “Fajnenšel tajms”.

-Zapad ne može vječno slati vojnu pomoć Kijevu - rekao je jedan od viših zvaničnika listu.

Vašington ulazi u izborni ciklus i mora da pokaže da ogromna vojna pomoć SAD i saveznika Ukrajini nije bila uzaludna.

-Veoma je važno za Ameriku da “proda” ovaj rat kao uspješan, kao i da na domaćem frontu dokaže da su svi ti paketi pomoći bili uspješni u smislu napredovanja Ukrajine - rekao je neimenovani evropski zvaničnik listu.

Ankete pokazuju da javna podrška Ukrajini opada u SAD, a administracija predsjednika Džozefa Bajdena mora da pokaže da su desetine milijardi dolara koje je potrošila na pomoć Kijevu napravile veliku razliku na prvim linijama fronta, navode mediji.

Prema izvorima lista, Vašington vjeruje da su narednih pet mjeseci od ključne važnosti za ishod sukoba.

-Ako dođemo do septembra i Ukrajina ne postigne znatne dobitke, onda će međunarodni pritisak na Zapad da krene u pregovore biti ogroman - rekao je drugi izvor listu.

U septembru će se jedan za drugim održavati Generalna skupština UN i samit lidera G20. Oba događaja bi se mogla iskoristiti da zaraćene strane sjednu za pregovarački sto, navodi “Fajnenšel tajms”.

Izvori su upozorili da će i zapadna vojna podrška Kijevu dostići svoje granice.

-Poruka Kijevu je u suštini da je ovo najbolje što ćete dobiti - rekao je evropski zvaničnik za list.

On je dodao da nema više fleksibilnosti u američkom budžetu da se nastavi ispisivanje čekova, a evropske fabrike oružja rade punim kapacitetom.

Sjedinjene Američke Države su i dalje najveći pomagač Ukrajine kada je riječ o snabdijevanju oružjem. Saveznici Vašingtona su zabrinuti zbog njegovog kapaciteta da zadrži tu podršku i očekuju da će se ona smanjiti 2024. godine usred predsjedničkih izbora u SAD.

-Ne možemo zauvijek zadržati isti nivo pomoći - rekao je evropski zvaničnik, dodajući da bi trenutni nivo podrške mogao da se održi godinu ili dvije, ali ne više.

Zelenski doputovao u Džedu radi sastanka Arapske lige

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u saudijski grad Džedu, kako bi prisustvovao samitu Arapske lige, javila je saudijska državna televizija Hadat.

On je u Džedu stigao avionom Vlade Francuske.

Zelenski će tokom vikenda učestvovati i u samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi.

G7: Obezbijeđena pomoć za Ukrajinu do početka 2024. godine

Lideri Grupe sedam (G7) saopštili su danas da su obezbijedili novčanu pomoć za Ukrajinu za ovu godinu i početak 2024. godine, pošto su ponovili svoju „posvećenost pružanju finansijske i vojne podrške u njenoj borbi protiv Rusije“.

-Danas preduzimamo nove korake kako bismo osigurali da Rusija nezakonita agresija na suverenu državu Ukrajinu ne uspije i kako bismo podržali ukrajinski narod u njegovoj potrazi za pravednim mirom zasnovanom na poštovanju međunarodnog prava - navodi se u saopštenju lidera G7 koji su se sastali u Hirošimi, prenosi Rojters.

Dodaje se da je potrebno “potpuno i bezuslovno” povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, kao i da su zemlje članice dogovorile dodatne sankcije protiv Moskve.

-Uvodimo dalje sankcije i mjere kako bismo povećali troškove Rusiji i onima koji podržavaju njene ratne napore. Takođe želimo da osiguramo da Rusija više ne bude u stanju da koristi raspoložive energente protiv svijeta - navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi BBC.

Ističe se da će države članice G7 pružati finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini dokle god to bude bilo potrebno.

Zelenski onlajn na samitu G7

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski učestvovaće onlajn na samitu G7, koji se održava u Japanu, saopštila je danas pres služba ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu.

-Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovaće onlajn na sastanku lidera G7 u Japanu -  navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Oleksij Danilov, potvrdio da će Zelenski prisustvovati samitu G7 u Hirošimi.

 

Kijev: Rusija pokušava da povrati teritoriju oko Bahmuta, odbijamo napade

Ruske snage pokušavaju da povrate teritoriju koju su izgubile oko Bahmuta na istoku Ukrajine, ali kijevske snage odbijaju napade, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Ona je rekla da su ruske snage ostvarile neke dobitke u samom gradu, ali da ga ne kontrolišu, te da borbe i dalje bjesne, prenosi Rojters.

Malijar je juče izjavila da su ukrajinske trupe ostvarile napredak oko Bahmuta, te da je vojska povratila oko 20 kvadratnih kilometara u posljednjih nekoliko dana.

Istakla je da događaje u Bahmutu ne treba izvlačiti iz konteksta.

-Na primjer, u roku od nekoliko dana, naše trupe su oslobodile oko 20 kvadratnih kilometara od neprijatelja na severu i jugu predgrađa Bahmuta, dok istovremeno, neprijatelj nešto napreduje u samom Bahmutu, potpuno razarajući grad artiljerijom. Teške borbe se nastavljaju sa različitim rezultatima - rekla je ona i dodala da Rusija šalje još padobranaca.

Ukrajinska vojska saopštila je prošle nedjelje da je počela da potiskuje ruske snage oko Bahmuta poslije mjeseci teških borbi, a Moskva je priznala da su se njene snage povukle sjeverno od grada.

Rojters navodi da Moskva vidi Bahmut kao odskočnu dasku ka osvajanju ostatka regiona Donbasa.

Gordejev: Uništeno skladište municije u zaporoškoj oblasti

Timovi koji upravljaju višecijevnim raketnim sistemima “grad” pogodili su u posljednja 24 časa položaj ukrajinske vojske i ukrajinsko skladište municije u Zaporoškoj oblasti, saopštio je portparol ruske Istočne bojne grupe Aleksandar Gordejev.

-Timovi višecijevnih raketnih sistema žgradž uništili su privremeni položaj ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja i skladište municije u naselju Malinovka - rekao je Gordejev za TASS.

Artiljerijske jedinice grupe pogodile su dva položaja na kojima se nalaze ukrajinski minobacači blizu Belogorja i Novodanilovke, kao i položaje vojske kod naselja Kamensko, Novodanilovka i Malaja Tokmačka.

Gordejev je dodao da su timovi protivvazdušne odbrane oborili tri ukrajinska drona.

Nove britanske sankcije Rusiji usmjerene na energetiku i žito

Britanija je danas uvela novi paket sankcija Rusiji, čija su meta kompanije povezane s krađom ukrajinskog žita i lica uključena u isporuku ruskih energenata.

Sankcije su usmjerene na glavne ruske energetske kompanije i kompanije za transport oružja, uključujući one povezane sa ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju “Rosatom” i vlasnika “Ruske bakarne kompanije” Igora Altuškina.

London je uveo sankcije Olegu Romanjenku, šefu nuklearke Zaporožje. Na listi je i 13 članova borda direktora “Gaspromnjefta”, pet člnova odbora direktora “Transnjefta”, predsjednik koncerna “Kalašnjikov” Alan Lušinkov i direktor koncerna Vladimir Lepin.

Na listi sankcionisanih je 86 lica i entiteta.

Sankcije se odnose na ruski sektor energetike, metalske industrije, odbrane, transporta i finansija, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je ovo još jedan način pritiska na Rusiju “koja koristi te sektore kao potporu svojoj vojnoj mašineriji”.

Sankcije su uslijedile nakon što je premijer Riši Sunak najavio nove zabrane uvoza ruskih dijamanata i bakra, aluminijuma i nikla.

Sankcije pogađaju proizvodnju naprednih materijala i tehnologije, uključujući lasere, prenosi RIA Novosti.

Zajedno sa SAD, Britanija i ostatak velikih ekonomija G7 objaviće ovog vikenda nove sankcije i mjere kontrole izvoza u vezi sa Rusijom, na samitu u Japanu.

 

Ukrajina: Jutros uništeno 19 od 28 ruskih dronova i projektila

Ukrajinska vojska saopštila je da je rano jutros uništila 19 dronova i projektila od 28 koliko ih je Rusija ukupno lansirala.

-Tri rakete lansirane iz Crnog mora i 16 dronova su oboreni. Granatiranje se nastavlja skoro svakodnevno - rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat, prenosi Rojters. Rusija je ovog meseca povećala broj raketnih napada, a ukrajinske vlasti tvrde da je razlog za to strah Moskve od očekivane kontraofanzive. Ranije je objavljeno da su se tokom noći širom Ukrajine oglasile sirene za vazdušnu opasnost, kao i da su u pojedinim oblastima prijavljene eksplozije, ali nije bilo žrtava.

Ukrajinski zvaničnik potvrdio, Zelenski će prisustvovati samitu G7

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prisustvovaće samitu G7 u Hirošimi, potvrdio je danas Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu.

-Tamo će se odlučivati o veoma važnim stvarima i zbog toga je prisustvo našeg predsjednika od suštinskog značaja za odbranu naših interesa - rekao je Danilov, prenosi Rojters.

Ranije je objavljeno da će na samitu G7 glavni fokus lidera zemalja čanica biti u Ukrajini, a očekuje se da će SAD i druge članice predstaviti nove sankcije i mjere kontrole izvoza usmjerene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Stoltenberg: NATO će stajati uz Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će „NATO stajati uz Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno“, i  naglasio da je uvjeren da „ukrajinske snage imaju sposobnosti koje su im potrebne da ponovo zauzmu okupiranu zemlju“.

Podsjetio je da je podrška NATO saveznika evoluirala kroz različite faze sukoba i pozdravio nedavne najave saveznika o obezbeđivanju krstarećih projektila i obuci ukrajinskih pilota da koriste zapadne borbene avione.

Mišel: EU će ograničiti trgovinu ruskim dijamantima

Evropska unija namjerava da ograniči trgovinu dijamantima iz Rusije u okviru novog paketa sankcija usmjerenih protiv Moskve, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

-Ograničićemo trgovinu ruskim dijamantima - poručio je Mišel uoči početka samita G7 u Hirošimi i dodao da razgovori o narednom paketu sankcija još uvijek traju, prenosi TASS.

Eksplozije i sirene za vazdušnu opasnost, nema žrtava

Sirene za vazdušnu opasnost tokom noći su se oglasile širom Ukrajine, a u pojedinim oblastima prijavljene su i eksplozije, međutim nije bilo žrtava.

Nisu zabilježeni napadi na infrastrukturu ili civilne ciljeve, prenosi Rojters.

Iz ukrajinske vojske je saopšteno da su ruski avioni u vazduhu i da postoji postoji opasnost od udara hipersoničnih projektila Kinžal.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko rekao je da su ruske snage poslale veliki broj dronova ka ukrajinskoj prestonici, ali da su ukrajinske snage uništile sve vadzušne ciljeve.

-Ova taktika Kremlja je pokušaj da se nadjačaju naše protivvazdušne snage i izvrši psihološki pritisak na civile. To se neće dogoditi - poručio je Popko na Telegramu.

Zvaničnici u Donjeckoj oblasti, koja je pod kontrolom Moskve, saopštili su da su ukrajinske snage posle ponoći ispalile osam projektila na grad Donjeck, ali nije navedeno da li je bilo žrtava, prenosi TASS.

Zelenski održao sastanak vojnog kabineta o situaciji na frontu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak sa predstavnicima vojnih resora, na kojem je bilo riječi o ofanzivi i odbrani, kao i o dobijanju dodatnih sistema PVO i naoružanja dugog dometa.

-Održan je sastanak vojnog kabineta. Ovo je naš poseban format rada u uskom krugu sa onima koji su zaduženi za odbranu države. Tu su bili komandanti ključnih oblasti fronta, kao i glavnokomandujući, generalštab, obavještajne službe, obezbjeđenje. Veoma sadržajan posao - saopštio je  Zelenski u video snimku objavljenom na Telegram kanalu, prenosi RIA novosti.

Predsjednik Ukrajine je naveo da su „odbrambene brigade” izvršile glavne strateške zadatke, ali nije iznosio detalje uz obrazloženje da „sada nije vrijeme”. On je istakao da su prioriteti rada za ovu nejdelju i u bliskoj budućnosti dobijanje međunarodne podrške u vidu dodatnih sistema PVO, projektila, aviona i naoružanja dugog dometa.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk je tokom posete Norveškoj najavio da će Kijev „vrlo brzo“ dobiti još više NASAMS sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa, podseća ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana