G7 izražava zabrinutost zbog izbornih rezultata u Venecueli

Tanjug
G7 izražava zabrinutost zbog izbornih rezultata u Venecueli

RIM – Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja G7 danas je usvojila deklaraciju kojom izražava solidarnost sa narodom Venecuele, kao i zabrinutost zbog objavljenih izbornih rezultata koji su izazvali proteste širom te zemlje.

Predsjednik Nikolas Maduro proglasio je pobedu, ali je opozicija dovela u pitanje rezultate navodeći da brojne nezavisne ankete po izlasku sa birališta i brojanje glasova ukazuju na ubedljivu pobedu njihovog kandidata, prenosi Rojters.

Šefovi diplomatija G7 pozvali su zvaničnike Venecuele da objave detaljne izborne rezultate na potpuno transparentan način.

Oni su ih takođe pozvali da odmah podjele sve informacije sa opozicijom i nezavisnim posmatračima, navodi se u saopštenju G7 u koje je Rojters imao uvid.

“Pozivamo na maksimalnu uzdržanost i mirno, demokratsko rešenje”, dodali su ministri zemalja G7. Ministar spoljnih poslova Italije, koja trenutno predsedava G7 u 2024., naveo je da odlučno osuđuje režim Madura.

Antonio Tajani je kazao da je to uvek činio, otkako obavlja funkcije u evropskim institucijama, dodajući da objavljeni rezultati po svemu sudeći ne odražavaju pravu volju naroda Venecuele.

Demonstranti su izašli na ulice gradova širom te zemlje, tražeći da Maduro prizna poraz, iako je izborna komisija objavila da je on pobedio na izborima osvojivši 51 odsto glasova. Opozicija, međutim, tvrdi da je njihov kandidat Edmundo Gonzales dobio dvostruko više glasova na osnovu 90 odsto biračkog materijala do kojeg su uspeli da dođu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana