G20 usaglasio tekst Delakracije koja se tiče i Ukrjaine; Kremlj ponovo insistira da se ispune uslovi iz žitnog sporazuma

GS -Agencije
G20 usaglasio tekst Delakracije koja se tiče i Ukrjaine; Kremlj ponovo insistira da se ispune uslovi iz žitnog sporazuma

Rat u Ukrajini ušao je u 563. dan. U Zaporoškoj oblasti uništeno sjedište Jedinstvene Rusije. Države ne smeju koristiti silu da bi zauzele teritoriju druge zemlje, stoji u tekstu Deklaracije samita G20 u Nju Delhiju ne navodeći direktno rat u Ukrajini. Volodimir Zelenski tvrdi da ukrajinska kontraofanziva napreduje brže nego što partneri Kijeva pokreću nove pakete sankcija. Prvi tenkovi "leopard 1" stigli u Ukrajinu. Rumunija jača odbranu u pograničnim oblastima zbog ruskog granatiranja.

G20: Države ne smiju koristiti silu da bi zauzele teritoriju druge zemlje

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija države se moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija, navele su zemlje G20 u zajedničkoj deklaraciji na samitu u Nju Delhiju.

U tekstu Deklaracije ističe se da se sve zemlje moraju uzdržati

upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države'', navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

U tesktu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu i rat koji još traje.

U deklaraciji se takođe poziva na sprovođenje crnomorske inicijative za bezbedan protok žita, hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije.

Zemlje G20 su tokom prethodnog samita na Baliju saopštile, i pored toga što je većina zemalja osudila napad na Ukrajinu, da postoje različita mišljenja i tumačenja sukoba.

Modi: Konsenzusom usvojena Deklaracija samita G20 koja uključuje i Ukrajinu

Premijer Indije Narendra Modi rekao je da je G20 na samitu u Nju Delhiju usvojila konsenzusom deklaraciju o pitanjima sa kojima se ta organizacija suočava uključujući rat u Ukrajini.

Ranije je bilo neslaganja oko formulacije o ratu u Ukrajini. Zapadne zemlje koje se zalažu za snažnu osudu Rusije složile su se oko formulacije, ali je Rusija blokirala kompromis koji je "inače prihvatljiv za sve ostale“, rekao je diplomata EU za Rojters.

Paragraf "geopolitička situacija“ ostavljen je prazan u ranijem nacrtu završnog saopštenja od 38 stranica koji je pregledao Rojters uz dogovor o 75 drugih poglavlja koji pokrivaju pitanja u rasponu od globalnog duga i kriptovaluta do klimatskih promena.

Modi nije izneo detalje o tome koje formulacije su lideri postigli. Formulacija bi mogla biti slična deklaraciji izdatoj na samitu u Indoneziji 2022. godine u kojoj je navedeno da iako je većina nacija osudila Rusiju zbog invazije , bilo je i različitih stavova, navodi Rojters.

Lokalne vlasti: Dvije žrtve raketnih napada na Sumsku oblasti i Krivi Rog

Vojna uprava Sumske oblasti na Telegramu saopštila je da je civil podlegao povredama od jučerašnjeg raktnohg napada na Sumsku oblast.

Sa druge strtane, predsednik Saveta odbrane Krivog Roga Oleksandr Vilkul naveo je da je jedna mladić poginuo u ruskom raketnom napadu na najveći grad u centralnoj Ukrajini.

Dodao je da su u napadu povređene 74 osobe, od kojih su 34 u bolnici, a tri u teškom stanju.

Britansko Ministarstvo odbrane: Preraspodela trupa onemogućava Moskvu da izvodi ofanzivne operacije

 

Preraspodela ruskih snaga kako bi se ojačale jedinice na jugoistoku Ukrajine verovatno ometa sposobnost Moskve da izvede ofanzivne operacije u drugim delovima fronta, kaže Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U svom najnovijem obaveštajnom ažuriranju, ministarstvo je saopštilo da su ukrajinske trupe napredovale prema glavnoj ruskoj odbrambenoj liniji istočno od sela Robotine u regionu Zaporožja.

Ukrajinske snage su takođe pritisnule ruske položaje južno od Bahmuta, postepeno napredujući između Kliščijevke i Adrijevke, navodi se objavi na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana