Moskva zabrinuta zbog pada rakete u Bjelorusiji

GS/Agencije
Moskva zabrinuta zbog pada rakete u Bjelorusiji

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 310. dan. Ukrajinska vojska saopštila je da je jutros oborila svih 16 dronova kamikaza. Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je uhapsila jednog ukrajinskog državljanina koji je navodno planirao teroristički napad na Sjevernom Kavkazu.

Herson: Policija i borci Nacionalne garde Rusije pronašli veliku zalihu oružja

Policija i borci Nacionalne garde Rusije pronašli su veliku zalihu oružja, uključujući pištolje, puške i municiju u Hersonskoj oblasti, saopštila je regionalna policija na Telegramu.         

Policajci uz podršku boraca Nacionalne garde Rusije izvršili su inspekciju u domaćinstvu jednog stanovnika sela Bolšije Kopanji i pronašli oružje i municiju zakopane ispod staklenika, navodi se u saopštenju, prenio je TASS.          

Navedeno je da je zaplijenjeno 12 pištolja Makarov, pištolji Margolin, ručni pištolj Iž-77, raketni pištolj Špagin, 20 lovačkih pušaka različitog kalibra i municija.          

Prema riječima mještanina, oružje i municiju mu je ostavila kancelarija ukrajinske policije na početku specijalne vojne operacije.         

U saopštenju se navodi da se sprovodi dalja istraga.

Moskva zabrinuta zbog pada rakete u Bjelorusiji

Ruska i bjeloruska vojska su u bliskom kontaktu povodom pada ukrajinske rakete u Bjelorusiji, pošto je taj incident razlog za ekstremnu zabirnutost, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-U svakom slučaju, ovaj incident izaziva ekstremnu zabrinutost, ne samo među nama, nego i među našim bjeloruskim partnerima  - rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da su vojske dvije zemlje u “konstantnom kontaktu” i “bliskoj koordinaciji” i da dijalog i povjerenje između dvije zemlje pomažu u brzoj razmjeni informacija o ovom pitanju, prenio je “Sputnjik”.

Ruska istražna komisija: U Mariupolju pronađeno više od 3.000 ubijenih civila

Više od 3.000 ubijenih civila pronađeno je u Mariupolju nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad gradom, rečeno je "Sputnjiku" u Ruskoj istražnoj komisiji.

-Samo u aprilu, pronađena su tijela 51 civila na položajima koje su napustile ukrajinske snage. Nakon potpunog oslobađanja i provjere grada, broj ubijenih civila dostigao je 3.000 - rekli su iz Komisije.

Istražioci su rekli da je ukrajinska vojska stvorila vještačke prepreke kojima je sprečavala evakuaciju civila iz grada, nakon što su ruske oružane snage organizovale humanitarne koridore.

-Pošto nisu mogli da napuste grad i kretali se u potrazi za hranom, civili su postali živa meta ukrajinskih kaznenika koji su ih ubijali raznim vrstama oružja - navela je Komisija.

Ruski istražioci predložili su stvaranje specijalne DNK baze podataka o ubijenim, s obzirom na poteškoće u identifikovanju žrtava.

Pored toga, Komisija je pokrenula krivični slučaj protiv komandanta Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnjeg, komandanta operacija zajedničkih snaga Ukrajine generala Oleksandra Pavljuka i drugih vojnih lidera optuženih za ratne zločine u Mariupolju. Slučaj je pokrenut u skladu sa članom zakona o upotrebi zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

FSB uhapsila Ukrajinca zbog sumnje da je planirao teroristički napad

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je danas da je uhapsila jednog ukrajinskog državljanina koji je navodno “planirao teroristički napad na Sjevernom Kavkazu po nalogu ukrajinskih specijalnih službi i pokrenula protiv njega krivični postupak”.

Ta služba je navela za TASS da je “ranije ovog mjeseca osujetila pokušaj pristalice ukrajinskih neonacista da izvrši teroristički napad po naređenju ukrajinskih 22specijalnih službi“.

FSB je saopštila da je uhapšeni Ukrajinac u Rusiju stigao kao radni migrant i da je tokom ispitivanja priznao da je planirao teroristički napad, o čemu svedoči i video zapis saslušanja.

Kako se navodi, FSB je zaplijenila oružje iz doma uhapšenog Ukrajinca.

Britanija poslala Ukrajini opremu za uklanjanje mina

Velika Britanija je saopštila da je dala Ukrajini više od 1.000 detektora za metal i 100 komada specijalne opreme za deaktiviranje bombi, kako bi se očistila minska polja, u najnovijem paketu vojne pomoći Kijevu.

-Rusko korišćenje mina i gađanje civilne infrastrukture pokazuju šokantnu brutalnost Putinove invazije. Najnoviji paket britanske pomoći će pomoći Ukrajini da bezbedno očisti zemlju i zgrade, dok vraća svoju teritoriju - rekao je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Britanije dodaje da detektori za metal, koje je napravila njemačka firma “Valon”, mogu da pomognu vojsci u čišćenju puteva od eksplozivnih naprava.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo: Oborili smo svih 16 ruskih dronova

Komanda vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da je jutros „oborila svih 16 dronova kamikaza i dodala da su letjelice došle sa jugoistoka i sjevera“.

Građani Kijeva morali su rano jutros u skloništa, nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, dan nakon što je Rusija izvela jake vazdušne napade, javlja Rojters.

Neposredno poslije dva sata iza ponoći po lokalnom vremenu, gradska vlada Kijeva izdala je upozorenje na Telegramu o aktiviranju sirena i pozvala je stanovnike da odu u sklonište.

Guverner Kijevskog regiona Oleksij Kuleba naveo je na Telegramu da su ruske snage u napadu koristile iranske dronove, preneo je Unian.

Očevidac je za Rojters rekao da je 20 kilometara južno od Kijeva čuo nekoliko eksplozija i dejstva protivvazdušne odbrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana