Francuske vlasti spriječile tri napada tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara

Tanjug
Foto: Tanjug

PARIZ - Francuske vlasti spriječile su tri planirana napada na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu i drugim gradovima koji su bili domaćini ljetnjih događaja, rekao je danas nacionalni tužilac za borbu protiv terorizma Olivije Kristen.

On je rekao da su zavjere uključivale planove za napad na ''izraelske institucije ili predstavnike Izraela u Parizu” tokom Olimpijskih igara, dok izraelski sportisti nisu bili meta, prenosi AP.

Ukupno pet osoba, uključujući jednog maloljetnika, uhapšeno je pod sumnjom da su umiješani u tri osujećene zavjere za napade na OI.

Osumnjičeni su u pritvoru i suočavaju se sa različitim optužbama za terorizam, rekao je tužilac.

U Francuskoj su važile najviše mjere bezbjednosti mjesecima uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koje su završene prošle sedmice.

Tokom priprema za Igre, ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanen je više puta upozoravao da bezbjednosne prijetnje uključuju ekstremističke islamističke grupe, nasilne ekološke aktiviste, krajnje desničarske grupe i sajber napade iz Rusije.

U maju su pripadnici Generalnog direktorata za unutrašnju bezbjednost uhapsili 18-godišnjeg muškarca iz Čečenije zbog sumnje da stoji iza plana za napad na olimpijske fudbalske događaje koji su održani u gradu Sent Etjen na jugu zemlje.

Planirani napad je bio da se gađaju ''ustanove poput barova oko stadiona Žofroa”, rekao je tužilac.

Osumnjičeni je optužen za planiranje “nasilne akcije” u ime džihadističke ideologije Islamske države.

Francuska je takođe ojačala odbranu svog vazdušnog prostora tokom ljetnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, raspoređujući ratne avione, jurišne helikoptere, osmatračke avione, vojne i policijske bespilotne letjelice da patroliraju nebom iznad Pariza i mediteranskog lučkog grada Marseja koji je bio domaćin jedriličarskih i fudbalskih takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana