Francuska zabranila prodaju pirotehničkih sredstava na proslavi Dana Bastilje

Tanjug
Francuska zabranila prodaju pirotehničkih sredstava na proslavi Dana Bastilje

PARIZ - Francuska je danas zabranila prodaju, posjedovanje, transport i upotrebu svih pirotehničkih sredstava tokom predstojeće proslave nacionalnog praznika - Dana Bastilje.

Vlada je izdala dekret kojim se zabranjuju “pirotehnička sredstva” za proslave 14. jula kojima se obilježava Nacionalni dan Francuske, prenio je BBC.

Taj potez uslijedio je nakon nereda izazvanih prošlomjesečnim ubistvom 17-godišnjeg Nahela M. u Nanteru, koga su ubili policajci jer nije želio da zaustavi automobil.

Međutim, zabrana se ne odnosi na zvanične vatromete koje organizuju lokalne vlasti.

-U cilju sprečavanja opasnosti od ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira tokom svečanosti 14. jula, na teritoriji Republike do 15. jula biće zabranjena prodaja, nošenje, transport i upotreba pirotehničkih sredstava i vatrometa - navodi se u ukazu, objavljenom u Francuskom službenom glasniku. Izgrednici su često koristili pirotehnička sredstva tokom gotovo najgorih nemira u Francuskoj u posqednjih 20 godina.

Premijerka Elizabet Born rekla je da će pored ograničenja vezanih za pirotehnička sredstva, biti raspoređeni i brojni pripadnici bezbjednosnih snaga kako bi se očuvao mir i “zaštitili Francuzi tokom ova dva osjetljiva dana”. Ona je za list “Parizjen” rekla da su mnogi ljudi “prilično zabrinuti” zbog mogućnosti novog nasilja tokom nacionalnog praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana