Francuska pozvala EU da proglasi "Vagner" terorističkom grupom

GS/Agencije
Francuska pozvala EU da proglasi "Vagner" terorističkom grupom

Rat u Ukrajini ušao je u 440. dan. Eksplozije u Černigovskoj oblasti, kijevskoj regiji, centralnim i istočnim regionima Ukrajine. Francuski parlament pozvao je EU da zvanično označi rusku vojnu grupu "Vagner" kao terorističku organizaciju, Žestoke borbe u Bahmutu. Pentagon objavio novi paket pomoći Kijevu vrijedan 1,2 milijarde dolara.

Rusi stavili "Himars" pod kontrolu

Vojni eksperti SAD ne mogu da odgonetnu kako Rusi uspijevaju da sve češće neutrališu napredne raketne sisteme "HIMARS", isporučene Oružanim snagama Ukrajine – navodi američki specijalizovani list "Militari voč magazin".

Ti raketni sistemi, koje široko koristi ukrajinska vojska, u posljednje vrijeme postaju sve neefikasniji i sve neprecizniji, a ruska PVO ih sve češće obara.

Takođe, nejasno je kako su Oružane snage Rusije uspjele da ovoliko smanje efikasnost sistema "HIMARS".

Magazin ocjenjuje da će u ratu punog razmjera "HIMARS" i slična oružka postati mnogo ranjiviji, jer će se u takvom scenariju udari prvenstveno nanositi po satelitima SAD i NATO koji navode njihove projektile na cilj.

Rusija se do sada uzdržavala od obaranja američkih i NATO satelita, jer je u ograničenom vojnom sukobu u Ukrajini, ali nastoji da dalje proširi svoje antisatelitske borbene sposobnosti, zaključuje "Militari voč magazin".

Francuska poziva EU da označi "Vagner" kao terorističku organizaciju

Francuski parlament pozvao je EU da zvanično označi rusku vojnu grupu "Vagner" kao terorističju organizaciju, jer se Velika Britanija navodno sprema da učini isto.

Francuski parlament jednoglasno je usvojio neobavezujuću rezoluciju koja ima za cilj da ohrabri 27 članica EU da "Vagner" stave na svoju zvaničnu listu terorističkih organizacija.

"Gde god da rade, članovi 'Vagnera' šire nestabilnost i nasilje. Oni zastrašuju i manipulišu gotovo potpuno nekažnjeno“, rekao je poslanik Benjamin Hadad parlamentu.

On je rekao da oni nisu prosti plaćenici vođeni "apetitom za novcem“, već "slede široku strategiju, od Malija do Ukrajine, podržavanja agresivne politike režima predsednika [Vladimira] Putina prema našim demokratijama“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana