Francuska ljevica poziva predsjednika Makrona da joj dozvoli da formira vladu

Tanjug
Francuska ljevica poziva predsjednika Makrona da joj dozvoli da formira vladu

PARIZ - Lideri francuske ljevičarske koalicije zahtjevaće od predsjednika Emanuela Makrona da im dozvoli da formiraju novu vladu tokom serije sastanaka posvećenih rješenju političke blokade koja traje već šest nedjelja.

Makron je ranije odbacio kandidata Novog narodnog fronta (NFP) za mandatara, navodeći da želi lidera vlade sa „širokom i stabilnom“ podrškom kako bi se izbjeglo glasanje o nepoverenju u parlamentu što bi izazvalo dalji politički haos, prenosi Gardijan.

Predstavnici NFP-a optužili su predsjednika da odugovlači sa imenovanjem novog premijera, kao i da je njegova „neaktivnost ozbiljna i nanosi štetu“ pošto ne prihvata rezultate prevremenih izbora koje je raspisao.

Stranke su pozvane u Jelisejsku palatu gde će biti održane konsultacije kako bi se stvari pokrenule napred.

Makron bi danas trebalo da se sastane sa predstavnicima NFP-a, ljevičarske koalicije formirane kako bi se odvratila prijetnja pobede ekstremne desnice i Nacionalnog okupljanja u drugom krugu izbora.

Koalicija sastavljena od kranje ljevičarske stranke Nepokorena Francuska (LFI), Socijalističke partije, Zelenih i Komunista, već je ranije predložila za premijera Lusi Kastet, što je Makron odbacio.

Predsjednik bi potom trebalo da primi predstavnike partija centra i desnog centra, uključujući Republikance, a u ponedjeljak predstavnike ekstremne desnice i Nacionalnog okupljanja.

Centristi, konzervativna desnica i partije krajnje desnice zaprijetile su da će izglasati nepovjerenje novoj vladi ako je bude predvodio predstavnik LFI, dok je ta stranka uputila istu prijetnju ako kandidat za premijera ne bude iz njihove koalicije NFP.

Ova koalicija dobila je najviše mjesta u parlamentu, 193, ali znatno manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, podsjeća Gardijan. Unutar koalicije NFP, najviše poslanika dobila je partija LFI.

Francuska je u političkoj blokadi od početka jula nakon što u parlamentu nije izglasana većina, već je ostao podijeljen na približno tri jednaka bloka: ljevicu, centriste i krajnju desnicu od kojih nijedni nemaju potrebnu većinu.

Centristička vlada koju predvodi Gabrijel Atal podnijela je ostavku nakon izbora, ali je obavljala minimum administrativnih

funkcija tokom perioda Olimpijade.

Portparol Jelisejske palate nije uoči sastanaka Makrona sa predstavnicima stranaka mogao da precizira kada će novi premijer biti imenovan.

„Predsjednik ima jasan cilj:on je zatražio od republikanskih snaga da saslušaju jedni druge i rade na tome da formiraju stabilnu većinu, kako bi imali najviše poslanika“, kazao je portparol.

On je dodao da su izbori donijeli tri lekcije.

„Kao prvo, odlazeća većina je izgubila. Kao drugo, Francuska nije željela vladu koju predvodi ekstremna desnica i Nacionalno okupljanje, a kao treće nijedna koalicija nije u poziciji da ima većinu, što je prvi put u istoriji Pete republike“, zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana