Razbijena kriminalna grupa sa Balkana koja je prodavala oružje i drogu u Francuskoj i Monaku

GS
Razbijena kriminalna grupa sa Balkana koja je prodavala oružje i drogu u Francuskoj i Monaku

PARIZ - Vlasti Francuske i Monaka su saopštile da je razbijena međunarodna kriminalne grupa, porijeklom sa Balkana, koja je djelovala u tim zemljama.

U okviru operacije policije dvije države, 3. oktobra je uhapšeno 17 osoba, nakon čega je optužnica podignuta protiv 11 ljudi, prenosi Figaro. Od 1njih 11 devet je u pritvoru, a među njima je i penzionisani policajac iz Nice.

Oni su osumnjičeni za trgovinu oružjem, drogom i pranje novca preko lažnih kompanija.

Riječ je o prekršajima za koje je propisana kazna od 10 godina zatvora.

Među članovima kriminalne grupe bili su i srpski državljani, navodi Parizjen.

List piše da su istražitelji otkrili da je glavnu ulogu u organizacionoj šemi kriminalne grupe imao Srbin B.V. (43) "koji se hvalio da je ubijao i mučio ljude".

Policija je, tokom pretresa, zaplenila dva pištolja, nešto više od 19.000 evra u gotovini, satove, kao i blindirani Audi A8.

Akciju su sproveli Kancelarija za borbu protiv narkotika, Centralna kancelarija za suzbijanje tehničkog finansijskog prestupništva, Pravosudna policija Nice i policija Monaka.

Tokom istrage policija je uspjela da presretne i dešifruje razgovore koje su članovi organizacije vodili na aplikaciji Skaj.

Nakon pažljivog analiziranja inkriminisanih razgovora, istražitelji su takođe uspeli da prate više bankarskih i finansijskih kretanja.

Smatra se da je kriminalna grupa uglavnom bila aktivna na Azurnoj obali, gdje su značajne količine kokaina uvezene iz Dominikanske Republike prije nego što su distribuisane manjim dilerima koji su preprodavali drogu duž francuske rivijere, ili u druge evropske zemlje.

Prema Le Parisienu, šef grupe je bio umiješan u trgovinu ratnim oružjem, uključujući automatske puške i jurišne puške. Prilikom pretresa zaplijenjena su dva pištolja, nešto više od 19.000 evra u gotovini, luksuzni satovi i blindirani „audi A8“.

U nastojanju da  operu novac, kriminalna organizacija ga je reinvestirala u imovinu, u niz lažnih kompanija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana