Francuska evakuiše turiste iz Nove Kaledonije

Srna
Foto: Tanjug

PARIZ - Francuska je počela da evakuiše turiste iz svoje prekomorske teritorije Nove Kaledonije nakon višednevnih nemira u tom pacifičkom arhipelagu.

Francuski turisti prebačeni su vojnim avionima u Australiju i Novi Zeland i biće vraćeni kući komercijalnim letovima, javila je informativna stanica BMFTV.

U Novoj Kaledoniji od prošle sedmice na snazi je vanredno stanje nakon talasa nereda u kojima je sedam ljudi poginulo, a više stotina privedeno.

Francuska je rasporedila dodatne snage bezbjednosti na arhipelag. Australija i Novi Zeland počeli su da evakuišu svoje stanovnike ranije ove sedmice, a aerodrom u glavnom gradu Numei i dalje je zatvoren za sve komercijalne letove.

Protesti su počeli kao reagovanje na predložene izborne reforme koje bi francuskim državljanima dale pravo da glasaju na pokrajinskim izborima nakon deset godina boravka na toj teritoriji, prenijela je agencija DPA.

Autohtono stanovništvo Kanaka u Novoj Kaledoniji, koje je dugo vodilo kampanju za nezavisnost, optužilo je Pariz da nastavlja provođenje kontroverzne reforme ne uzimajući u obzir snažno protivljenje većine stanovnika te teritorije.

Tokom posjete Novoj Kaledoniji u četvrtak, 23. maja, francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će pauzirati reformu dok se situacija ne smiri i politički razgovori ne budu nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana