Francuska 2022. godine zaplijenila istorijskih 157 tona droge

Tanjug
Francuska 2022. godine zaplijenila istorijskih 157 tona droge

BRISEL - Francuske policija zaplijenila je 19. februara 1,9 tona kokaina u komercijalnoj luci Avr, što je najveća pojedinačna zaplijena te droge u toj zemlji.

Samo u toku prošle godine, Francuska je zaplijenila više od 157 tona ilegalne droge, što je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin označio kao istorijsku pobjedu protiv kriminala, i nazvao je "majkom svih borbi", prenosi Euraktiv.

Najviše je zaplijenjeno kanabisa - 128,6 tona, što je 15 odsto u odnosu na 2021. i 47 odsto u odnosu na 2017. godinu, rekao je Darmanin novinarima.

Darmanin je objasnio da oko 80 odsto sve trgovine kokainom prolazi kroz komercijalne brodove.

Kaže da 55 odsto kokaina koji stigne do francuskih obala dolazi sa karipskih ostrva i Francuske Gvajane, ključne tranzitne zone južnoameričkog kokaina.

Podaci govore da je prošle godine zaplijenjeno i 1,4 tone heroina, 273 kilograma amfetamina i metamfetamina i 1,5 miliona tableta ekstazija i MDMA.

Ti rezultati govore o ofanzivnoj vladinoj strategiji borbe protiv trgovine drogom. 

"Sa trgovinom i potrošnjom droge dolazi i nesigurnost, delikvencija, organizovani kriminal, prljavi novac, terorizam, prostitucija i dječja pornografija", rekao je Darmanin.

Ministar javnih finansija Gabrijel Atal je na konferenciji  upozorio na "intenzitet prijetnje drogom po nacionalnu bezbjednost" i da je spreman da se izbori sa "bijelim cunamijem", aludirajući na sve veću potražnju za kokainom u Francuskoj.

Kako se navodi, oko 600.000 Francuza je neredovno konzumiralo kokain 2022. godine, a prema podacima Francuske opservatorije za droge i zavisnička ponašanja, 2,1 miliona građana je probalo bar jednom tu vrstu droge tokom prošle godine.

Pored toga, 18 miliona Francuza je pušilo travu bar jednom u 2022. godini.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana