Fond iz UAE planira kupovinu britanskog ogranka Banke Silicijumske doline

Tanjug
Fond iz UAE planira kupovinu britanskog ogranka Banke Silicijumske doline

ABU DABI - Investicioni fond iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) razmatra mogućnosti preuzimanja britanskog ogranka Banke Silicijumske doline nakon njenog kolapsa prošle nedjelje, preneo je danas Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Isti izvori navode da fond Rojal grupa, kojim predsjedava savjetnik UAE za nacionalnu bezbjednost, šeik Tanun bin Zajed Al Nahjan, razmatra o potencijalnom otkupu preko jedne od svojih filijala.

Događaji u ogranku Banke Silicujmske doline u Velikoj Britaniji prelivaju se na tehnološki sektor u toj zemlji, izazivajući zabrinutost među startap kompanijama i kompanijama rizičnog kapitala zbog gubitka pristupa sredstvima koja mahom dolaze od zajmodavaca.

Potencijalno preuzimanje banke od strane firme šeika Tanuna naglašava rastuću finansijsku moć Abu Dabija u globalnim poslovima i podsjeća na 2008, kada su najbogatije monarhije Persijskog zaliva kupile udjele u zapadnim bankama, kao što je to učinila grupa Siti, navodi Blumberg.

Agencija navodi da je šeik Tanun među najvažijim ličnostima kraljevske porodice iz Abu Dabija kada je riječ o biznisu, kao i da pored uloge predsjednika u Rojal grupi, on predsedava i fondom ADK, kao i Banke Abu Dabija.

Prošle nedjelje imenovan je za predsjednika investicionog fonda Investment Autoriti, vrijednog 790 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana