Fon der Lajen:Pristupanje proces zasnovan na zaslugama, pojačaćemo podršku kandidatima

Tanjug
Fon der Lajen:Pristupanje proces zasnovan na zaslugama, pojačaćemo podršku kandidatima

STRAZBUR/BRISEL - Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, o čijoj će kandidaturi za novi mandat danas odlučivati Evropski parlament, u političkim smjernicama za narednu Evropsku komisiju navela je da će pristupanje EU uvijek biti proces zasnovan na zaslugama i poručila da će biti pojačana podrška za pripremu zemalja kandidata, uključujući kroz investicije i reforme iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

-Pristupanje EU uvijek će biti proces zasnovan na zaslugama – i svaki kandidat će se ocjenjivati na osnovu sopstvenog napretka ka ispunjavanju svih kriterijuma. Pojačaćemo podršku za pripremu zemalja kandidata, posebno koristeći investicije i reforme u Planu rasta za zapadni Balkan i instrument za Ukrajinu. Ovo će pomoći da se oni integrišu u dijelove pravnih tekovina EU i jedinstveno tržište i to će ih naviknuti na pristup fondovima EU - navodi se u političkim smjernicama Fon der Lajen, koje je danas objavila Evropska komisija.

U deijlu pod nazivom “Proširenje kao geopolitički imperativ” ona je dodala da će vladavina prava i osnovne vrijednosti i dalje biti kamen temeljac politike proširenja EU, i temelji reformisane i proširene Unije u budućnosti.

-Imenovaću posebnog komesara za proširenje da upravlja ovim radom - poručila je Fon der Lajen.

Ona je podsjetila na proslave kojima je ove godine obilježeno 20 godina od najvećeg talasa proširenja i koje su, kako je ocijenila, omogućile da se razmisli o tom uspjehu za zemlje koje su se pridružile EU, kao i za cijelu Uniju.

-Istorija ponovo zove, a Evropa ima jasan izbor za svoju budućnost - navela je Fon der Lajen.

Ona je izrazila da je moralni, politički i geopolitički imperativ da se dodatno upotpuni EU, u skladu sa obećanjem datom u ugovorima EU.

-U svijetu velikih sila, veća i jača Unija nam daje veću geopolitičku težinu i uticaj na globalnoj sceni. Pomaže nam u smanjenju naših zavisnosti, poboljšava našu otpornost i jača našu konkurentnost. To nas čini sigurnijim i može pomoći u učvršćivanju demokratije, stabilnosti i vladavine prava širom Evrope - navela je Fon der Lajen, uz ocjenu da to neće biti lako putovanje.

Ukazala je i da su mnogi sumnjali u sposobnost EU da integriše veliki broj zemalja članica 2004. godine, “sve sa različitim snagama, ekonomskim strukturama i veličinom stanovništva”.

-Ali EU je odgovorila izazovu, interno se pripremajući i rano integrišući. Evropa će ponovo odgovoriti na ovaj izazov - zaključila je Fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana