Fon der Lajen: Prekid vatre je od ključnog značaja

SRNA
Fon der Lajen: Prekid vatre je od ključnog značaja

BRISELŽ - Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je od ključnog značaja da se između Izraela i Hamasa postigne prekid vatre koji kombinuje oslobađanje talaca i humanitarni pristup Pojasu Gaze što je prije moguće.

Ona je u obraćanju novinarima sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom u Briselu rekla da se Gaza suočava sa glađu i da je to neprihvatljivo.

"Od ključne je važnosti da se sada brzo postigne sporazum o prekidu vatre prema kojem će taoci biti osobođeni i omogućeno da više humanitarne pomoći stigne u Gazu. Zato se nadamo pozitivnom ishodu razgovora koje vode SAD, Katar i Egipat", rekla je Fon der Lajenova.

EU je "veoma zabrinuta" zbog rizika povezanih sa izraelskom planiranom kopnenom ofanzivom na Rafu u Pojasu Gaze zbog civila koji su tamo morali da potraže sklonište, dodala je ona prema transkriptu koji je objavljen na veb stranici EU.

Ova operacija se mora izbjeći "po svaku cijenu", podvukla je Fon der Lajenova.

Početkom marta, visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk rekao je na 55. sjednici Savjeta UN za ljudska prava da su svi građani Gaze u neposrednoj opasnosti od gladi i da skoro svi piju kontaminiranu vodu.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus tada je izjavio da je desetoro djece umrlo od gladi u pedijatrijskoj bolnici "Kamal Advan" u sjevernom dijelu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana