Fon der Lajen izabrana za novi mandat na čelu Evropske komisije

Tanjug
Fon der Lajen izabrana za novi mandat na čelu Evropske komisije

STRAZBUR - Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je u Evropskom parlamentu (EP) izabrana za novi petogodišnji mandat na toj funkciji.

Za Fon der Lajen, njemačku političarku iz grupacije Evropske narodne partije, glasao je 401 poslanik EP, čime je obezbjedila apsolutnu većinu glasova u EP. 

Protiv izbora Fon der Lajen bilo je 284 poslanika, dok je 15  bilo uzdržano.

Glasanje u EP je bilo tajno, a Fon der Lajen je morala da dobijepodršku najmanje 361 od 720 poslanika EP. 

Uoči glasanja, Fon der Lajen se obratila poslanicima EP i izložila svoju viziju i planove za narednih pet godina, nakon čega je održana debata sa poslanicima EP. 

Nakon izbora, Fon der Lajen će moći da, zajedno sa zemljama članicama EU, predloži kandidate za komesare u novom sazivu Evropske komisije. 

Svaka zemlja članica EU dobija po jedan portfelj, a na jesen bi u EP trebalo da počne proces saslušanja 27 komesara EU.

Jedan od 27 komesara vrši funkciju potpredsjednika Komisije i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, a nakon što je Evropski savet imenovao na tu funkciju bivšu estonsku premijerku Kaju Kalas, Fon der Lajen sada mora potvrdi njeno imenovanje.  

Fon der Lajen, inače članica Hrišćansko-demokratske unije Njemačke, prvi put je izabrana na čelo Evropske komisije 2019. godine, kada je postala prva žena na toj funkciji. 

Ona je danas ponovo izabrana na tu funkciju u Evropskom parlamentu  nakon što su je za novi petogodišnji mandat predložili lideri EU krajem juna.

Funkcija predsjednika Evropske komisije, pored odlučivanja o organizaciji tog izvršnog tijela EU i raspodele porfelja među komesarima, podrazumjeva predstavljanje Komisije na sastancima Evropskog saveta, samitima G7 i G20,  kao i samitima sa zemljama koje nisu članice EU i tokom velikih debata u EP i Savjetu. 

Predsjednik Komisije predstavlja EU u inostranstvu, zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku. 

Takođe, predsednik Komisije svake godine se obraća pred EP kako bi ga izvjestio o stanju Unije. 

Evropska komisija je jedina institucija EU koja ima ovlašćenje da inicira pravne akte EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana