Fon der Lajen: EU i NATO formiraju radnu grupu za zaštitu ključne infrastrukture

Srna
Fon der Lajen: EU i NATO formiraju radnu grupu za zaštitu ključne infrastrukture

BRISEL- EU i NATO saglasili su se da formiraju zajedničku radnu grupu kako bi bolje zaštitili ključnu infrastrukturu bloka nakon sabotaže cjevovoda "Sjevernog toka", izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Danas formiramo radnu grupu EU i NATO-a za otpornu ključnu infrastrukturu. To je radna grupa u kojoj će zajedno raditi stručnjaci Alijanse i Unije kako bi identifikovali glavne prijetnje našoj ključnoj infrastrukturi, pronašli strateške slabosti koje imamo, a zatim, naravno, razvili ključne principe radi unapređenja naše otpornosti i predložili mjere ublažavanja i popravne radnje", rekla je Fon der Lajenova pred diskusiju sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Ona je istakla da će radna grupa u početku pokrivati četiri sektora - saobraćaj, energiju, digitalnu tehnologiju i svemir - te da će o nalazima obavještavati članice bloka i savezničke nacije.

Fon der Lajenova je dodala da će glavne aktivnosti radne grupe uključivati razmjenu informacija i najbolje prakse, kao i rano upozoravanje.

Curenje gasa registrovano je u septembru na cjevovodima mreže "Sjeverni tok" u Baltičkom moru. Švedske i danske vlasti sumnjaju da su podvodne eksplozije uzrok curenja. Tužilaštvo Rusije istražuje incident kao čin međunarodnog terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana