Finski neonacisti planirali da ubiju bivšu premijerku Marin, oružje napravili u 3D printeru

GS
Finski neonacisti planirali da ubiju bivšu premijerku Marin, oružje napravili u 3D printeru

HELSINKI - Teroristička grupa krajnje desnice u Finskoj planirala je atentat na Sanu Marin dok je 37-godišnja političarka bila premijerka zemlje, a na optuženičkoj klupi na suđenju koje je počelo u gradu Lahti našle su se četiri osobe.

Trojica od njih se suočavaju sa optužbama za terorizam, a protiv četvrtog se vodi sudski proces zbog posjedovanja oružja.

Četiri Finca planirala su započeti "rasni rat", a kako prenosi „Dejli mejl“, dvojica optuženih su otvoreno govorili o mogućnosti napada na Marin na skupu Socijaldemokratske partije u istom gradu 2022. godine.

Prema optužbama,  oni su na Telegramu raspravljali o tome kako su lako mogli ubiti tadašnju premijerku. Marin je uskoro trebala stići u njihov grad Lahti, sjeverno od Helsinkija. Jedan je drugome na nekoliko dana donosio i pištolj iz kojeg su potom pucali u poštanski sandučić.

Međutim, prema jednom od optuženih, to je samo trebalo da im pomogne da se opuste, ali je rekao i da bi, da želi, mogao ubiti premijerku.

Ubistvo su htjeli počiniti oružjem koje su izradili u 3D printeru.

-Pištolj FGC-9 bio je pri ruci i autom sam mogao stići do trgovine u Lahtiju za deset minuta. Tada sam o tome govorio na Telegramu, da postoji teoretska mogućnost pokušaja političkog ubistva - rekao je jedan od muškaraca na ispitivanju.

Policija je rekla da su osumnjičenici neonacisti koji su htjeli destabilizaciju društva, podstaćirasni rat i unaprijediti svoje krajnje desničarske ciljeve.

-Ja sam otvoreni etnonacionalista. Znam čemu vodi kada je previše etničkih grupa na jednom mjestu. Ove etničke grupe počinju kao grupa slijediti vlastite interese, što Fincima ne vodi ničemu dobrom. Međutim, nisam planirao pucati u ljude ili nešto slično - tvrdi jedan optuženi.

Osim Marin, neonacisti su imali i druge mete, uključujući poslaniek u parlamentu, antifašističke aktiviste i predstavnike manjina. Na meti su bile i lokacije poput sjedišta Unije ljevice, noćnog kluba u finskom gradu Tampereu, volonterske knjižare i veganskog kafića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana